Tropické počasí vyvrcholilo bouřkami: Živel vyvracel stromy a ničil střechy | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 29. března 2024

Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt

Tropické počasí vyvrcholilo bouřkami: Živel vyvracel stromy a ničil střechy

Žena naštěstí vyvázla jen s lehkým zraněním.
Žena naštěstí vyvázla jen s lehkým zraněním. ( Foto HZS, HZS Jihomoravský kraj)

Desítky tisíc domácností se v úterý večer ocitly bez elektřiny! Na vině je bouře, která po tropickém dni vtrhla do Česka. Vzrostlé stromy lámala jako sirky, vzduchem létaly střešní krovy a vichr odnesl z pole i sluneční elektrárnu!

Bouřky postupovaly přes Česko relativně rychle. „Místy byly doprovázené silným větrem, např. na stanici Temelín dosáhla rychlost větru v nárazech až 108 km/h, a také krupobitím,“ řekla Aha! Dagmar Honsová z Meteopressu. Ničivá vichřice zasáhla a zdecimovala i části jižní Moravy. „Od devatenácti do dvaceti hodin jsme vyjeli k osmdesáti případům. Většinou šlo o popadané stromy,“ popsal hasič Jaroslav Mikoška.

Vichr byl tak silný, že z Dětské nemocnice v Černých Polích serval a odnesl kus střechy nad jídelnou zdravotníků. Bouře s lijákem zároveň vyvracela vzrostlé stromy. Ty pak popadaly na zaparkovaná auta. Spoušť zanechala bouře také ve Vlasaticích na Brněnsku. Mimo zničených střech i zděných štítů vichr odfoukl i místní solární elektrárnu. „Popadané stromy jsme řezali celou středu. Obec zajišťuje opravy střech,“ popsal kritickou situaci ve Vlasaticích Mikoška.

Svitavsko
Strom zavalil těhotnou ženu
Strážní andělé nejspíš stáli při těhotné ženě, která s manželem cestovala autem na Svitavsku. V Moravské Třebové na ně spadl vyvrácený strom! „Žena utrpěla lehké zranění. Do péče si nastávající maminku ihned převzala zdravotnická záchranná služba, která ji odvezla do nemocnice,“ řekla mluvčí hasičů Vendula Horáková

Hodonínsko
Nešel proud, přišli o večeři 
Přišlo to zničehonic. Julie Rosypálková (65) z Rohatce na Hodonínsku právě dávala do trouby brambory a těšila se na večeři. Děsivá bouřka ale její plány zhatila. Přerušila proud, který nešel 15 hodin. „Seděla jsem u svíček a doufala, že se jedná jen o kratší poruchu. Když se ale nic neměnilo, svíčky jsem zhasla a šla spát,“ popsala seniorka, které nešel proud ani ráno. Naštěstí měla doma alespoň pečivo, takže hlady netrpěla.

Jak bude?
DNES: jasno až polojasno. Den 25 až 29 °C, na horách kolem 21 °C.
ZÍTRA: jasno až polojasno. Noc 10 až 14 °C, den 26 až 30 °C, na SV 21 až 25 °C. SOBOTA: skoro jasno až polojasno. Noc 9 až 13 °C, den 28 až 32 °C.
NEDĚLE: jasno až polojasno, odpoledne déšť, přeháňky a bouřky. Noc 12 až 16 °C, den 28 až 32 °C.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.