Dojemné setkání se záchranáři: DÍKY, ŽE JSTE MĚ ZACHRÁNILI | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Dojemné setkání se záchranáři: DÍKY, ŽE JSTE MĚ ZACHRÁNILI

Setkání s posádkou vrtulníku. Zleva pilot Felix Lizano, záchranářka Petra
Setkání s posádkou vrtulníku. Zleva pilot Felix Lizano, záchranářka Petra (archiv Zdravotnická záchranná služba Kraje Vysočina.)

Bylo to zajímavé setkání. Dřevorubec Michal (43) z Herálce na Žďársku, na kterého loni padl poražený strom, se na jihlavské záchrance objevil s dárkovým košem v ruce. Přišel poděkovat lidem, kterým vděčí za svůj život.

V lesích u Karasína na Žďársku panovalo 30. listopadu 2020 v dopoledních hodinách mizerné počasí, padal sníh. Tehdy Michala nečekaně zavalil padající strom. Muž silně krvácel z hlavy.

Letěli do bílé tmy

„Počasí nebylo vůbec dobré a bylo štěstí, že jsme na místo stačili doletět,“ vzpomínal pilot záchranářského vrtulníku Felix Lizano, který tehdy se strojem přistál na lesní pasece. To už tam záchranáři z Bystřice nad Perštejnem společně s hasiči těžce zraněného muže snášeli z nepřístupného terénu. „Tato součinnost zajistila, že pacient se dostal do brněnského traumacentra včas a měl naději na další život,“ konstatoval lékař Tomáš Vaňatka.

40 dnů zmizelo

„Já si z toho všeho dodnes nepamatuji ani to, že jsem tehdy jel do práce. Nepamatuji si ani prvních 40 dnů strávených v brněnské nemocnici,“ přiznal dřevorubec Michal, který v nemocnici strávil přes 50 dnů. V Brně absolvoval několik operací hlavy, páteře a dolní končetiny. Vykřesal se z toho a teď mohl přijet do Jihlavy poděkovat za svoji záchranu. „Člověk má vždycky nějaký sen, ať má baráky, auta, majetek. Ten můj byl potkat se s vámi. Jinak už nic nechci,“ vyznal se dojatý Michal.

Svatbu si nepamatuje...

Michal se po úrazu stal velkým fanouškem Kryštofa 12, vrtulníku letecké záchranné služby Kraje Vysočina. „Sleduje videa a fotky na internetu, nic mu neunikne. Zajímavé je, že si pamatuje, kdy naposledy kolem nás prolétl vrtulník, ale datum naší svatby ne,“ smála se manželka, kterou si Michal vzal jen tři měsíce před úrazem.

 

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.