Hádky o výši důchodů: Protlačí přidání o 1200 Kč?! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Hádky o výši důchodů: Protlačí přidání o 1200 Kč?!

Ilustrační foto
Ilustrační foto (profimedia.cz)

Kdyby na chleba nebylo, na vyšší penze se peníze vždycky najdou. Zvlášť před volbami! A tak se státní rozpočet sice řítí do děsivého propadu, ale ČSSD chce důchody zvýšit nad zákonem daných zhruba osm set korun ještě o další tři až čtyři stovky. Senioři by si tak polepšili o 1200 korun.

Od Nového roku zaručuje zákon podle současných odhadů valorizaci průměrné penze zhruba o 840 korun. Jenže už začal souboj o voliče před podzimními krajskými a senátními volbami, a tak ČSSD přichází s požadavkem přihodit až 1200 korun. „Budeme bojovat za to, aby se důchody znovu zvýšily o důstojnou sumu. A můžeme diskutovat o tom, zdali to budou tři nebo čtyři stovky měsíčně nad rámec zákonné valorizace jako minulý rok, nebo jednorázový příplatek v řádu tisíců ročně jako za (premiéra Bohuslava) Sobotky,“ uvedl vicepremiér Jan Hamáček (41) s Janou Maláčovou (39) ve společném komentáři pro Právo.

Rudá opora Trumfli tak premiéra Andreje Babiše (65, ANO), který se už předtím vyslovil, že by »nášup« důchodcům zaokrouhlil na 900 korun. Tedy stejně jako od letošního ledna. O víkendu dokonce uvedl, že by to mohlo být ještě víc. Podle Maláčové koronavirová krize není důvodem pro to, zvyšovat penze méně. Ba právě naopak! „Všichni jsme koronavirem utrpěli, jídlo neuvěřitelně podražilo a senioři jsou a budou nejzranitelnější. Na důchody jim prostě musíme přidat mnohem víc,“ uvedla na sociální síti. S prosazením ať už jakéhokoliv zvýšení penzí nebude mít vládní koalice zřejmě velký problém. Souhlasí s tím totiž komunisté, o jejichž hlasy se ve Sněmovně opírá.

Schillerová: Nebudu závodit!

Ještě v půli května se ministryně financí Alena Schillerová (56, za ANO) dušovala, že nad zákonný »nášup« stát nedá ani korunu, a to ani kvůli nalákání voličů. „Nebudu hrát žádné závody, protože tady máme velice složitou krizovou situaci,“ řekla tehdy. Dnes je situace ještě složitější, kdy povolené přešvihnutí schodku rozpočtu 500 miliard možná ani nebude stačit. Ale důchody se stejně mají zvyšovat víc, než ukládá zákon, což i tak vyjde na 32 miliard... Prorocká se tak ukazují slova ekonomky Markéty Šichtařové, která tehdy v půli května Aha! řekla: „Stát sice bude muset šetřit, protože zachraňuje ekonomiku, jenže senioři jsou důležitou voličskou skupinou, a tak vláda pravděpodobně bude případně ochotna způsob výpočtu penzí pozměnit nebo provést jiná mimořádná opatření, pokud by hrozilo, že by starobní důchody měly růst příliš pomalu.“

Víte, že...

...zákon nařizuje valorizaci důchodů vždy od ledna, a to o růst cen a o polovinu růstu reálných mezd za určené období? Kvůli štědrosti vlády ale vzrostl průměrný důchod za pět let ještě víc, celkem o téměř tři tisíce.

Tabulku o růstu penze najdete v tištěné verzi Aha!

Přečtěte si
Evelina56
25. 8. 2020 • 17:16

bello -hezký napsáno.

Ferenc
5. 8. 2020 • 10:54

Je zajímavé,když si přidávají ti vyžírkové co jsou u koryta tak žádné hádanice nejsou a jde to pěkně v tichosti,ale jak se jedná o lidi tak to je řevu.

-bello-
5. 8. 2020 • 08:42

Já nevím, proč by státní ( i EU) dluh museli odnést důchodci!
Zatím se rozdává všem, OSVČ, rodičům s dětmi, kteří si protáhli prázdniny a dovolené kvůli Covid, nebo i dohodářům.Kdyby si posvítili na soukromé firmy a firmičky, kde jsou lidí na černo, možná by jim na důchodce, kteří celý život pracovali zbylo .
To jsou děsný kecy!Je mi líto starých lidí, zejména těch co bydlí v nájmech.
ČSSD je strana sociálně demokratická, taže se p ř e d p o k l á d á , že sociálně jedná! ODS, TOP 09 a STAN a další ať šetří na jiných.
Moc se mi nelíbí, když tady léčíme zaostalé cizince, kteří jsou tady na práci a těla mají zhuntovaná chlastem a nelíbí se mi , že tady pobírají rodičovskou, kterou stejně projídají a propíjej a děti jim pak horko těžko dává dohromady školní zařízení..Někteří tady ani děti nemají a přídavky na ně se posílají za nimi ( např. na Ukrajinu ), což např. rázně upravilo Rakousko. Na léčbu jejich chorob, rehabilitace a nemocenské i jejich invaliditu setsakra doplácíme!
Klidně do mě!

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.