Dramatická pouť čápů Míry a Edy: Naděje zhasla pod Kilimandžárem... | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Dramatická pouť čápů Míry a Edy: Naděje zhasla pod Kilimandžárem...

Vypuštění čápa Míry s vysílačkou na zádech do volné přírody...
Vypuštění čápa Míry s vysílačkou na zádech do volné přírody... (Foto DES OP, wiki)

Smutné pokračování má příběh loni vyvedených čápů ze západu Čech. Míra s Edou odletěli, vybaveni vysílačkou, zimovat do daleké Afriky. Zpět se ale jeden z nich nevrátí. Míra pravděpodobně zahynul u Kilimandžára.

Oba čápi se s přestávkami hlásili až do letošního března. Jenže pak se stalo něco, co ochránce přírody, kteří ptačí putování sledují, znepokojilo. „Celkem dva týdny se hlásila Mírova vysílačka z jednoho místa a bylo jasné, že ji buď ztratil, nebo má problém,“ popsal zvířecí záchranář Karel Makoň. Všichni čekali, že se stane zázrak a signál se pohne. Jenže ten se nekonal. „Dnes můžeme s téměř stoprocentní jistotou říci, že Míra už nežije a že vysílačka zůstala spolu s ním v africké divočině pod Kilimandžárem,“ povzdechl si Makoň.

Eda zatím mlčí
Chvíli po Mírovi se odmlčel i druhý čapí cestovatel, Eda. „Při návratu ze Súdánu se najednou z minuty na minutu přestala hlásit i jeho vysílačka. Zatímco u Míry je úhyn téměř jasný, u Edy se nám nepotvrdil. Není vyloučeno, že se čáp ještě ozve,“ řekl Makoň. Ochránci bedlivě sledují, jestli jim někde signál z čapí vysílačky nepípne, a vše se tak v dobré obrátí.

Pohodář Arnošt
Vysílačkou sledovaným čápem je i Arnošt, Edův bratr. Ten se do Afriky nehnal. Přeletěl jen k sousedům do Německa a zabydlel se v ptačím parku u Pasova. „Nejdál, kam se dostal, je 40 km od místa zimování, kde nocuje výhradně na budovách radnice či kostelích,“ dodal s úsměvem Makoň. 

Začátky zvířecího tria
Míra loni sletěl jako mládě z komína v Mirošově na Rokycansku a nemohl zpět. Edovi a Arnoštovi se zranil táta, samotná máma by péči o mladé v hnízdě v Nalžovských Horách na Klatovsku nezvládla. Ochránci tak Edu spolu s bratrem Arnoštem podstrčili do cizího hnízda na a Tachovsku. Nedaleko vypustili po zotavení i Míru.



Přečtěte si
-bello-
8. 8. 2020 • 12:28

To je mi moc líto

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.