Nový šokující zákon: Sex jen po vzájemné dohodě! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Nový šokující zákon: Sex jen po vzájemné dohodě!

Ilustrační foto - sex
Ilustrační foto - sex (archiv Blesku)

Jedno moudré přísloví praví: „Nejdřív práce, pak zábava.“ A zdá se, že se jím lehce inspirovali i členové parlamentu při schvalování zákona v Dánsku, kde nově začne platit: „Nejdřív povolení, pak sex!“

V zemi se každým rokem stane obětí znásilnění nebo pokusu o znásilnění více než 11 tisíc žen, proto není divu, že se tamní vláda rozhodla zpřísnit zákony. První nařízení vstoupí v platnost už 1. ledna a stanovuje, že pokud chtějí mít dva lidé sex, musí jasně vyjádřit souhlas s pohlavním stykem. „Od nynějška je jasné, že pokud obě strany nevyjádří se sexem souhlas, pak se jedná o znásilnění,“ uvedl v prohlášení dánský ministr spravedlnosti Nick Hækkerup (52). Agentura Ritzau už dříve uvedla, že takový souhlas půjde vyjádřit nejenom slovně, ale postačí i nepřímé »ano« v podobně polibků, dotyků či zvuků. Dánsko se tímto nařízením stalo už 12. zemí Evropy, která uznala pohlavní styk bez souhlasu obou stran za znásilnění.

Přitvrdili i Švédi

Podobný zákon vstoupil v platnost již v roce 2018 ve Švédsku. Od té doby tam prý vzrostl počet odsouzení za znásilnění o 75 procent ze 190 případů na 333!

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.