Grilování na balkonech: Co smíme a co nám zakazují? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Grilování na balkonech: Co smíme a co nám zakazují?

Ilustrační foto
Ilustrační foto (Istock.com)

Teplé počasí láká vytáhnout gril a užívat si nezaměnitelnou chuť na něm připraveného jídla. Čím dál více lidí griluje i na balkonech a terasách paneláků a činžáků. Radost z grilování ovšem často nesdílejí sousedé, kterým jde »vůně« i kouř přímo do bytu.

Pokud se rozhodnete grilovat na balkoně svého bytu, je dobré se na tom se sousedy dohodnout. Grilování jako takové ale zakázáno není, pokud používáte gril a topivo k tomu určené.

Zkuste dohodu

„Občanský zákoník, ve kterém jsou tzv. sousedská práva upravena, situaci s grilováním na balkoně přímo neřeší. Nicméně pamatuje na to, že vlastník bytu by neměl nad míru přiměřenou poměrům obtěžovat své sousedy, a to ani kouřem či pachem z grilu,“ vysvětlila advokátka Mária Chvajová Staňková. Ta doporučuje řešit spor dohodou. „Pokud by nepomohla, je možné podat žalobu, ale jedná se o zdlouhavé a hlavně vyčerpávající řešení, které ve svém důsledku nemusí být efektivní,“ uvedla.

Pozor na požáry

K obezřetnosti pak nabádají i hasiči. „Před pár dny jsme zasahovali v Novém Boru u požáru výškové budovy. Šlo o požár grilu na balkoně bytu v 10. patře. Takové zásahy jsou vždy velmi komplikované,“ popsal liberecký hasič David Kořínek. Nejrizikovější bývají grily na tuhá paliva. I při důmyslné konstrukci grilu není možné zcela při silnějším větru vyloučit úlet žhavého popela. „Rozžhavený uhlík, který je unášen vzduchem, má dost vysokou energii na to, aby sám o sobě zapálil snadno hořlavé látky. Může vlétnout otevřenými balkonovými dveřmi zpátky do domácnosti, ale může také ulétnout k sousedům,“ varuje hasič.

Dejte to do stanov

Pokud chcete zabránit grilování v domě, sdružení vlastníků má možnost zákaz zanést přímo do stanov. Pak jsou všechny osoby žijící v takovém domě povinny tento zákaz respektovat.

Jak grilovat bezpečně?

  • * Vyberte vhodný gril. V dnešní době se prodávají i tzv. bezkouřové grily, které jsou ke grilování na balkoně určené.
  • Určete vhodné místo, aby nedošlo k převrácení grilu nebo odletu žhavých uhlíků.
  • * Mějte připravený dostatek vody nebo písku pro případ, že by se oheň vymkl kontrole.
  • * Nikdy nenechávejte gril bez dozoru.
  • * Horké uhlíky je třeba nechat úplně dohasnout a vychladnout.

Každý gril má svá rizika

Elektrický gril – nebezpečí úrazu elektrickým proudem. Nesmí být používán v blízkosti hořlavých látek, jako jsou papíry, záclony, závěsy, textilie atd. Plynový gril – pozor na únik plynu. Sestavujeme je se zvýšenou opatrností. Gril na dřevěné uhlí – největší nebezpečí způsobuje tuk, který kape přímo do rozžhaveného uhlí. Tyto grily jsou také méně stabilní a mohou se snadno převrhnout, toto riziko hrozí hlavně u těch levnějších plechových grilů. Pozor si musíme dát také na uhlíky a po ukončení grilování je důkladně uhasit.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.