74 unikántích mincí: 500 let starý poklad | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

74 unikántích mincí: 500 let starý poklad

Ještě není jasné kdy, ale mince z pokladu budou určitě vystaveny v muzeu.
Ještě není jasné kdy, ale mince z pokladu budou určitě vystaveny v muzeu. (Foto pro Aha! – Muzeum jihovýchodní Moravy ve Zlíně)

74 mincí starých bezmála 500 let ukrývaly lesy Hostýnských vrchů na východní Moravě. Mimořádně cennou sbírku, na kterou narazil hledač pokladů, už si převzalo Muzeum jihovýchodní Moravy ve Zlíně, kde si ji jednou bude moci prohlédnou veřejnost.

I když mince objevil hledač pokladů, šlo o zcela neplánovaný nález. „V lesním porostu z terénu čouhala část keramické nádoby. On se do ní podíval a zjistil, že jsou v ní zlaté mince,“ popsala Aha! Silvie Lečíková ze zmíněného muzea jihovýchodní Moravy ve Zlíně s tím, že nálezce patří k okruhu muzejních spolupracovníků, kteří už opakovaně rozšířili archeologické sbírky muzea o jiné skvosty. Podle ní je lokalita nálezy vyhlášená. „Všichni odborníci jsou nyní v terénu a ohledávají místo. Uvidíme, s čím přijdou,“ řekla Lečíková a nevyloučila že archeologové narazí na další mince.

Je to Ferdinand
Většina mincí pochází z období druhé poloviny až první třetiny 16. století. Ve sbírce jsou ale i mladší, které zobrazují císaře Ferdinanda II. Habsburského. Ty jsou datovány do 20. let 17. století, tedy do období počátků třicetileté války. Soubor dále obsahuje také ražby z prostředí Osmanské říše.

Víte, že...
...ve Zlínském kraji jde o jeden z nejcennějších nálezů za několik desetiletí?

K vidění snad už brzy
Mince nyní čeká odborné očištění a podrobný výzkum. „Mají to na starosti pracovníci památkového ústavu v Brně. Zatím nelze říct, kdy bude vše hotové, ale hned, jak to půjde, je rádi vystavíme, aby se na ně lidé mohli přijít podívat,“ řekla Lečíková.

Jak se tam dostaly?
Komu mince patřily, o tom lze jen spekulovat. „Může jít o majetek ukrytý někdy během třicetileté války do bezpečí někým místním. Ale také o kořist některého z vojáků, pro niž se už nevrátil,“ uvedla archeoložka Muzea jihovýchodní Moravy Jana Langová.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.