Investiční zlato je v době nejistoty sázkou na jistotu | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Investiční zlato je v době nejistoty sázkou na jistotu

 (Ludmila Trtiková)

Postkoronavirová doba fandí zlatu. Ukázalo se, že finanční poradci nelhali a uložit si peníze do zlata ve formě zlatých slitků byla dobrá volba.

Zatímco ceny akcií šli kvůli koronaviru prudce dolu, jistotou už nejsou ani nemovitosti (rozhodně ne ty k pronájmu), cena zlata vzrostla natolik, že se oplatilo prodávat i těm, kteří jej nakoupili na přelomu roku. Přitom za minimální dobu investice do zlata se považuje sedm let.

Ukázka takto dobré investice nastartovala zájem o investiční zlato

To však aktuálně na trhu chybí. Konkrétně jsou nedostatkovými zlaté slitky čili zlaté cihly. Nedostatek nezpůsobuje jen zvýšený zájem o investiční zlato, ale rovněž odstávka významných rafinerií kvůli koronaviru až na dva měsíce. Žádná česká mincovna investiční zlato ve formě slitků (cihel) nevyrábí. Na našem trhu proto hrají prim švýcarské rafinérie. Tři z nich, PAMP, Argor-Heraues a Valcambi, tvoří celou třetinu světové produkce investičních zlatých slitků. A i je koronavirus zavřel.

Objevte kouzlo investičních mincí

Investiční mince jsou plnohodnotnou náhradou investičních zlatých slitků. Jde opět o investiční zlato, takže je osvobozeno od DPH. Pozor! Tohle u jiného než investičního zlata neplatí. A neplatí to ani u klasických numismatických mincí.

Podle informací ze specializované numismatické prodejny v pražském Obecním domě, zaměřené rovněž na prodej investičního zlata, víme, že si čeští investoři poradili. Zájem je o investiční zlaté mince Wiener Philharmoniker. Mince se razí ve Vídni z ryzího zlata v hmotnosti troyské unce (1 Oz).

„Největší zájem je o mince v originálním balení po 10 nebo 20 kusech. To je zapečetěné speciální fólií s hologramem. Klienti tak mají jistotu, že jejich mince jsou zbrusu nové, nedotčené,“ uvádí pan Palas, vedoucí zmíněné prodejny v Obecním domě. Cenově mince pořídíte dokonce levněji než slitek o stejné hmotnosti. Prodejní cena je přitom stejná.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.