Letos na dovolenou v ČR? Znáte Mariánské Lázně? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Letos na dovolenou v ČR? Znáte Mariánské Lázně?

Zpívající fontána
Zpívající fontána (Hotely Mariánské Lázně)

Letošní dovolená bude tak trochu jiná, než jsme zvyklí. Cílem našich cest nebudou písčité a sluncem zalité pláže plné nedočkavých turistů, ale malebná a dost možná našim zrakům dosud neznámá zákoutí Čech. Jedním z takových míst jsou i Mariánské Lázně.

Lázeňské město, které bylo dosud plné zahraničních turistů. Člověka, který mluví naší květnatou a jedinečnou řečí aby pohledal. Letos tomu ale bude jinak, Mariánské Lázně budou plné češtiny. Kdy jindy byste jejich krásy měli poznat i vy?

Mariánské Lázně – město, jehož kouzlu podlehla řada známých osobností

Světoznámé lázeňské město, které leží přímo na železniční i silniční trase Plzeň – Cheb, v údolí jižně od CHKO Slavkovský les, vzniklo poměrně nedávno na místě, kde vyvěrá hodně léčivých pramenů. Jejich kouzlo znali už zdejší obyvatelé ve třináctém století, dlouho si tohle tajemství ale nechávali pro sebe.

Na místě, kde dřív byl jen neprostupný prales, bažiny a strmé rokle, dnes stojí elegantní lázeňské domy a nádherné parky, které lákají turisty.

Zpívající fontána

Na kolonádě, u sochy opata Reitenbergera, stojí dominanta historického centra města, zpívající fontána. Kruhový bazén o průměru 18 metrů pravidelně ožívá a zpívá. A to denně mezi 7:00 a 19:00 v lichou hodinu, následně pak ve 21:00 a 22:00. Tato dvě „vystoupení“ jsou doplněna ještě o poutavé barevné osvětlení.

Geologický park Mariánské Lázně

Výlety nádhernou přírodou

Mariánské Lázně jsou obklopené přírodou. Když vás ruch města začne obtěžovat, můžete své kroky nasměrovat příjemnou procházkou na některou z vyhlídek. Město a jeho okolí budete mít doslova na dlani.

  • Na plošině nad balvanitým skalním výchozem u hotelu Royal najdete Merceryho vyhlídku.
  • Ve svahu mezi Lesním pramenem a městským hřbitovem najdete altánek věnovaný bavorské královně Karole. I odtud se můžete pokochat výhledem po okolí.
  • Na vrchu Hamelika stojí stejnojmenná vyhlídka, které se někdy přezdívá také Panorama. Abyste se mohli rozhlédnout po okolní krajině, musíte nejdřív vyšlápnout 100 schodů. Ale stojí to za to!
  • Pohled na Mariánské Lázně vám nestačí, chcete se kochat pohledem také na Lázně Kynžvart, Slavkovský Les, Dyleň, nebo dokonce Přímdu? Vyražte na rozhlednu na Panském vrchu. Vyhlídková plošina je ve výšce 40 metrů, vystoupáte tam po 207 schodech.

Náš tip: Komu výšky nedělají dobře, ten si čerstvého vzduchu užije třeba v Miniaturparku Boheminium nebo na stezce Kladská.

Lázeňské oplatky

Výtečná gastronomie

Když už dovolená, tak se vším všudy. Komu by se na dovolené chtělo pořád běhat kolem plotny? Ochutnejte místní speciality, nechte se alespoň prostřednictvím chutí pozvat na cestu kolem světa. Zavítejte do některé ze zdejších vyhlášených restaurací.

  • Na výlet po středomoří vás pozve restaurace Medité, kde vaše chuťové buňky zcela omámí studené a teplé tapas i další italské a španělské dobroty.
  • Na poctivou českou gastronomii v moderním pojetím se můžete těšit v Gourmet Restaurant, který náleží Ville Patriot.
  • Tradiční místní speciality si vychutnáte v restauraci s příznačným jménem DOMA.
  • Co k lázním prostě patří? Tradiční lázeňské oplatky. Vychutnejte si je ještě teplé a čerstvé.

Náš tip: Na dovolené nesmíte zapomínat ani na pitný režim. Co takhle ochutnat některý ze zdejších pramenů?

Jak se do Mariánských Lázní dostat?

Možností je hned několik. Z Prahy se do Mariánských Lázní můžete vydat buď vlakem – Pendolinu cesta trvá necelé tři hodinky, nebo autem po plzeňské dálnici.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.