Sex v těhotenství ano nebo ne? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

neděle 28. dubna 2024

Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert

Sex v těhotenství ano nebo ne?

 (Shutterstock)

Otázka, která napadne mnohé nastávající rodiče. Je sex v těhotenství dovolený? Neublíží nějak miminku? Není lepší se ho na těch devět měsíců zříct? A pokud ne, jakým polohám se radši vyhnout?

Pro někoho tabu opředené mnoha mýty, pro někoho zásadní otázka, kterou je třeba vyřešit. Hodně párů se totiž bojí, že sex muže vést k potratu. Máme pro vás dobrou zprávu. Pokud se těhotenství vyvíjí normálně, není třeba se sexu zříkat.

První trimestr

Počítejte ale s tím, že hormony si dělají, co chtějí, zejména během prvního trimestru se vaše chutě a nálady budou měnit asi stejně jako počasí. Zatímco jeden den nemáte na sex pomyšlení, energie je málo a nic vás nebaví, další den to může být naprosto opačně.

Navíc není během prvních týdnů výjimkou, že nastávající maminku trápí těhotenské nevolnosti, které jí ubírají nejen sílu, ale i chuť na cokoli jiného než odpočinek. Kromě toho se žena většinou bojí, zda je miminko v pořádku a tluče mu srdíčko. Na intimní chvilky tak moc nepomýšlí.

Kolem desátého týdne se ale hormonální bouře začne uklidňovat, energie roste, prsa jsou citlivější, genitálie víc prokrvené. Chuť na sex se tak může vrátit. Pokud vám ho váš lékař výslovně nezakázal, není třeba se ničeho bát. Podle odborníků je tvrzení, že sex v prvním trimestru může vést k potratu, pouhý mýtus.

Náš tip: Aby se tělo s novou situací lépe vyrovnalo a žena i plod měli vše, co potřebují, je dobré užívat vitamíny pro těhotné. Ne vždycky se vám totiž podaří získat potřebné množství vitamínů a minerálů jen ze stravy.

Kdy je lepší na sex zapomenout? Většinou vás na to upozorní lékař. Opatrnost je na místě, když se objeví vaginální krvácení, máte problémy s poševním hrdlem nebo placentou, čekáte vícerčata, nebo vám hrozí předčasný porod.

Druhý trimestr

Nejlepší období z celého těhotenství. Ta nejrizikovější doba je za vámi, bříško ještě tolik nenarostlo. Únava i nevolnosti většinou pominuly, všechna potřebná vyšetření už jste také absolvovala. Proč si tohle období neužít se vším všudy?

Víte, že právě ve druhém trimestru mohou hormony zvýšit chuť ženy na sex? Navíc jsou pohlavní orgány hodně prokrvené, což může vést k intenzivnějším prožitkům.

Co je během těhotenství v sexu dovoleno?

Pokud vám lékař sex z nějakého důvodu nezakázal, užívejte si ho. Najděte si polohu, která vám bude nejvíc vyhovovat, bát se nemusíte použití lubrikačního gelu ani orgasmu. Ten sice může způsobit děložní kontrakce, nejde ale o ty porodní.

Čeho se během těhotenství vyvarovat? ·       

Misionářská poloha není během těhotenství právě nejlepší volbou. V poloze vleže na zádech totiž při ní děloha tlačí na nervy v zadní části podbřišku, což může být hodně nepříjemné. Kormě toho na konci druhého a během třetího trimestru zhoršuje nadměrný tlak na dělohu její prokrvení.

Anální sex zase zvyšuje riziko infekce, navíc by během něj mohlo dojít ke krvácení z konečníku.

Pozor i na hluboký průnik. I ten zvyšuje riziko infekce. Navíc vám pravděpodobně nebude zrovna příjemný.

Třetí trimestr

Bříško už je pěkně veliké, to s sebou přináší i ztrátu sexuálních choutek. Na vině je kromě velkého bříška také měnící se hladina hormonů, bolest zad, močová inkontinence a další strasti nastávajících maminek.

Stejně tak se může bát i budoucí tatínek. Možná má strach o vás (aby vám neublížil), možná o dítě. Oba můžete mít nepříjemný pocit, že si sexu neužíváte dva, ale tři. Podle odborníků se ale nemusíte obávat. Dítě je v děloze dobře chráněné, o vašich hrátkách nic neví.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.