Unikátní muzeum v Čechách pod Kosířem: NEJVĚTŠÍ SMUTEČNÍ KOČÁR NA SVĚTĚ! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Unikátní muzeum v Čechách pod Kosířem: NEJVĚTŠÍ SMUTEČNÍ KOČÁR NA SVĚTĚ!

To je on. Největší o je on. Největší smuteční kočár světa.
To je on. Největší o je on. Největší smuteční kočár světa.  (Pavel Ryšlink)

Stovku nejrůznějších kočárů můžete vidět v unikátním muzeu na Olomoucku. Jsou zde honosné kočáry šlechty, arcibiskupské a normanské kočáry i zcela obyčejné drožky.

Návštěvu největšího muzea historických kočárů na území České republiky by si neměl nechat ujít žádný návštěvník Olomouckého kraje. „Unikátem našeho muzea je mimo jiné to, že všechny kočáry jsou zcela funkční a my je předvádíme i zapřažené s koňmi,“ prozradil zakladatel muzea, sběratel a restaurátor Václav Obr.

Byl na elektřinu

Velkou raritou je kolekce funkčních pohřebních kočárů, mezi nimiž je i největší kočár na světě. Jde o kočár vyrobený Václavem Brožíkem z Plzně, který je 6,7 metru dlouhý a 3,5 metru vysoký. Kočí, sedící na kozlíku, měl hlavu ve výšce tří metrů. „Raritou mezi kočáry je přitom nejen svou velikostí, ale i tím, že je elektrifikován,“ prozradil Obr. Tento kočár se používá při velkých pohřbech a měl vézt také rakev při posledním rozloučení s Václavem Kočkou mladším v roce 2008. Nebyl ale volný, tak rodina zvolila menší.

Mají i sáně

Mimo jiné si mohou návštěvníci prohlédnout i kočár, který se objevil ve filmu o císařovně Sissi, nebo kočár Zlatá karosa vyrobený ve Francii v roce 1750. Vedle nádherných kočárů mohou návštěvníci muzea obdivovat také sbírky historických saní a luceren. A pro milovníky cestování jsou pak připraveny celodenní vyjížďky po zajímavých místech regionu.

Zbytek článku a další zajímavé tipy na výlety najdete v sobotním Aha! 27.6.2020

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.