Unikátní sběratelská výstava zbraní v Českých Budějovicích: Toto je meč Vikingů... | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pondělí 29. dubna 2024

Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav

Unikátní sběratelská výstava zbraní v Českých Budějovicích: Toto je meč Vikingů...

Kurátor výstavy sestavené z unikátních zbraní ze soukromých sbírek Jan Török. V expozici nechybí ani samurajská zbroj.
Kurátor výstavy sestavené z unikátních zbraní ze soukromých sbírek Jan Török. V expozici nechybí ani samurajská zbroj. (Foto Aha! – Vlaďka Hradská, Jihočeské muzeum)

S jednou zbraní bojovali Vikingové a jiný meč patřil japonskému císaři! Na jihu Čech jsou nyní k vidění vzácné zbraně válečníků, z nichž většinu neměla veřejnost šanci nikdy spatřit. Pocházejí totiž ze soukromých sbírek.

Rozsáhlou výstavu unikátních militárií, jaká dosud zřejmě nebyla v Česku prezentována, připravilo Jihočeské muzeum. Řada exponátů je tak vzácná, že je nevlastní muzea ani památkové objekty. „Vystavené zbraně, zbroj a další předměty jsou seskupeny z několika soukromých sbírek. Sběratelé je většinou získali na různých světových aukcích, nebo pocházejí z rodových sbírek a jejich majitelé chtěli zůstat v anonymitě,“ řekl Aha! autor výstavy Jan Török. Výstava zahrnuje 300 různých zbraní a řadu předmětů, které souvisí s bojem včetně uniforem, helem, šperků či mincí. Je řazena chronologicky od nejstarších vikingských mečů z 8. století po kolty z dob dobývání Divokého západu v 19. století a unikátní císařský dar přidělenci rakousko-uherské armády, který byl začátkem 20. let minulého století v Japonsku na misi. „Je to výstava, kterou lidé mohou navštívit opakovaně. Pokaždé tam objeví něco nového,“ dodal Jan Török.

Nejcennější unikáty
Meč našidži gošiči no kiri koširae tači z držení japonské císařské rodiny je nejhodnotnější artefakt japonského umění v Česku. Mimo Japonsko se nacházejí jen tři a toto je jeden z nich. V pouzdře zdobeném zlatem se ukrývá čepel z konce 13. století. Pro Japonce má čepel větší hodnotu než drahý obal. Pod ním v originálním stojanu je druhý unikátní císařský meč. Jeho pouzdro je zdobené zlatem, rejnočí kůží, drahokamy a perletí.

Více o výstavě najdete v tištěném vydání dnešní Aha!. 

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.