Milovníci historických zbraní mají problémy: Konec dělostřelců v Jihlavě?! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Milovníci historických zbraní mají problémy: Konec dělostřelců v Jihlavě?!

Jihlavská radnice si historické gardisty a dělostřelce zve na různé slavnostní akce.
Jihlavská radnice si historické gardisty a dělostřelce zve na různé slavnostní akce. (Foto Aha! – Jiří Čada, archiv Davida Kočky)

Kanony dostřílely, hákovnice jsou opuštěné ve skladu... Jihlavský Spolek přátel dělostřelby i Městská garda jsou před úpadkem. Opouštějí ho nejen členové, ale nejsou peníze ani na zaplacení nájmu za dílnu a sklad, kde jsou uloženy desítky replik historických zbraní.

„Máme tady uloženo celkem 65 hlavní, ale kromě běžné údržby zbraní a nácviku pořadového pochodu, teď nikde nevystupujeme, příjmy vyschly,“ říká ve zbrojařské dílně dělmistr a zároveň velitel městské gardy David Kočka (46).

Slavné kanony

Repliky historických kanonů si už přitom zahrály i ve filmech, David Kočka dokonce před časem jako jediný na světě na festivalu Smetanova Litomyšl střílel podle notové partitury ve slavnostní Čajkovského předehře 1812 z kanonu.

Zapálím zbraně...

„V téhle situaci nejsou akce, na které by si nás objednali,“ vysvětluje David. „Lidi už nebavilo zahálet, z devíti členů nás zůstalo šest. Jestli to takhle bude pokračovat, tak všechny ty zbraně navezu na hromadu a zapálím,“ hořekuje nad zoufalou situací. Do žádné garáže v Jihlavě se prý všechny jejich kanony, muškety a hákovnice nevejdou...

Naděje z magistrátu

„Situace se už mění. Netuším, zda bychom historické dělostřelce a gardisty mohli podpořit finančně přímo, ale už pro ně připravujeme řadu objednávek jejich vystoupení na různých městských akcích,“ slibuje mluvčí jihlavského magistrátu Aneta Hrdličková.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.