Unikátní výstava! Šíp, co zabil Pitta a Stalloneova zbraň | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Unikátní výstava! Šíp, co zabil Pitta a Stalloneova zbraň

Výstava Zlaté poklady Hollywoodu. Unikáty z filmů.
Výstava Zlaté poklady Hollywoodu. Unikáty z filmů. (Foto Aha! – Helena Lacinová, Profimedia.cz, ara)

Samopal, který držel v ruce slavný Arnold Schwarzenegger (73) ve filmu Likvidátor, šíp z filmu Robin Hood, který prošel rukama Russella Crowea (56). I takové unikáty teď mohou návštěvníci vidět na výstavě Zlaté poklady Hollywoodu v Kláštěrci nad Ohří.

Třicítka předmětů z filmů je vystavena na zámku v Klášterci nad Ohří. „Je tam i originální kšiltovka, kterou nosil v trháku Demoliton Man z roku 1993 Sylvester Stallone (74),“ popsal kurátor výstavy Radek Jirgl (44) s tím, že už se čepice bohužel trochu rozpadá. Další filmovou specialitou je meč, jenž měl Brendan Fraser ve filmu Mumie: Hrob Dračího císaře. Na své si na výstavě přijdou i obdivovatelky Brada Pitta (56). Na výstavě je hrot šípu, jenž se zabodl do paty bájného Achilla, kterého v historickém velkofilmu Troja hrál. Mimochodem, i v tomto snímku se objevila řada českých kaskadérů, kteří patří mezi nejlepší na světě. Vůbec nejcennějším exponátem je pak samopal, jímž kosil nepřátele Arnold Schwarzenegger coby odborník v programu na ochranu svědků John Kruger v akčním filmu Likvidátor z roku 1996. „Jde jen o torzo zbraně. Mlátilo se s ní, a dokonce i hořela,“ popsal kurátor.

Klášterec je první

„Na zámku projevili první zájem, proto je první v Klášterci. Expozici chtějí i další města. Termín se přesunul z jara, kdy byla pandemie,“ zdůvodnil kurátor primát Klášterce. „Společnost Hollywood Studio Los Angeles, která mi věci zapůjčila, slíbila poslat dalších deset kousků. Chodí se podívat nejen filmoví fajnšmekři,“ prozradil Jirgl. Po sérii výstav se předměty vrátí zpět za oceán.

Kdy a za kolik?

Kdy: úterý až neděle 9:00 –17:00 hodin

Vstupné: 50 Kč

Víte, že...

...o předměty z filmů je u sběratelů obrovský zájem? Například kloubouk Indiana Jonese z filmu Dobyvatelé ztracené archy se v dražbě prodal v přepočtu za 9,2 milionu korun.



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.