55 let slaví večerníček výstavou: VSTUPTE PŘÍMO DO POHÁDKY! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

55 let slaví večerníček výstavou: VSTUPTE PŘÍMO DO POHÁDKY!

„Dobrý večer, dobrou noc!“ přeje Večerníček už 55 let, nyní zve do svého království.
„Dobrý večer, dobrou noc!“ přeje Večerníček už 55 let, nyní zve do svého království. (Česká televize)

Večerníček má narozeniny! zní název nové výstavy a také celoroční motto, pod kterým Česká televize připomene jeden ze svých nejdéle vysílaných a nejoblíbenějších pořadů. Vstoupit rovnou do pohádky tu s vámi mohou i vaše děti.

Když se před pětapadesáti lety zrodil a v neděli 2. ledna 1965 děti poprvé uvítal pohádkou Kluk a kometa, nikdo nemohl tušit, na jak dlouho se večerníček stane průvodcem celých generací malých diváků »do hajan«. Výstava Večerníček má narozeniny! v Galerii České televize na Kavčích horách nyní až do května příštího roku připomíná jeho nejkrásnější pohádky. „Tématy jsou prožitky, dětský svět a svět fantazie, ale také důležitý odkaz české animované tvorby pro děti,“ řekla Aha! kurátorka výstavy Jana Sommerová. Návštěvníci ale mohou poznat i ty, kdo za všemi rozpustilými příběhy stáli.

Premiéra kluka s čepicí
Pohádku Kluk a kometa o setkání malého Petra s rozpustilou kometou hrála a vyprávěla Štěpánka Haničincová (†68). Dodnes používaná znělka se pak objevila v srpnu téhož roku, barevně pak v roce 1973. Poprvé uvedl kluk s papírovou čepicí pohádku namluvenou Vlastimilem Brodským (†81) O televizním strašidýlku, které zlobí a točí se okolo antény.

Dostaveníčko s Trautenberkem
Návštěvníci během procházky výstavou odhalí i taje řemesla animátorů. Milovníci pohádek na dobrou noc mají možnost vstoupit přímo do jejich scén: pařezové chaloupky Křemílka a Vochomůrky, do domku Josefa Lady zve kocour Mikeš i zvířecí kapela z Hrusic, od střechy po sklep lze prozkoumat hrad Kulíkov se zvířátky pana Krbce, vyfotit se lze s krkonošským vládcem Krakonošem i jeho věčným rivalem Trautenberkem, v Krtečkově autíčku nebo si zkusit dabing některého z pohádkových hitů.

Stovky příběhů, tisíce epizod
Za 55 let odvyprávěl večerníček na 400 seriálů. „Donedávna byl nejdelším Bob a Bobek, překonali je až Pat a Mat s celkem 129 epizodami. V současné době připravujeme nové tituly, třeba Jezevec Chrujda namluvený Jiřím Lábusem,“ řekl Aha! dramaturg dětského programu Déčko Miloš Zvěřina. „Večerníček stále přichází s novými a kvalitními autory literárními, výtvarníky a režiséry. Na živou tradici i ve světě uznávané ‚české školy animace‘, již zastupují jména jako Jiří Trnka, Hermína Týrlová, Břetislav Pojar a další, navazují nové výzvy a vize, žánrová rozmanitost i technologická pestrost zpracování,“ dodal.

Večerníček má narozeniny!
KDE: Galerie ČT (budova »Rohlík«), Na Hřebenech II, Praha 4, Kavčí hory.
KDY: Do května 2021 denně 10.00 až 18.00 hodin.
ZA KOLIK: Výstava je přístupná zdarma.

Kluk a kometa – první Večerníčkova pohádka z roku 1964:

Video se připravuje ...



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.