Výročí »věčné« stříbrné mince: Tímto grošem se platilo tři století! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 16. dubna 2024

Svátek slaví Irena, zítra Rudolf

Výročí »věčné« stříbrné mince: Tímto grošem se platilo tři století!

Pražský groš na na lícové straně nesl obraz královské koruny...
Pražský groš na na lícové straně nesl obraz královské koruny...  (foto ara)

Byl důkazem, že Českému království se daří! A také první mincí přijímanou na celém našem území. Pražský groš měl přetrvat věčnost. První stříbrnou minci nechal král Václav II. vyrazit před 720 lety v roce 1300.

Václav II. (†34) svěřil italským finančním rádcům reformu českého mincovnictví a na území dnešní Kutné Hory byla objevena bohatá stříbrná ložiska. Proto tam﷯ byla přesunuta výroba více než 10 mincoven, které před začátkem 14. století působily v tehdejším českém království.

Nesplněné přání

V Kutné Hoře byla také 1. července 1300 vyražena první mince pražského groše obsahující přes 90﷯% ryzího stříbra. Do groše z Vlašského dvora král vkládal velké naděje, věřil, že bude věčným platidlem. Přestože pražský groš byl i díky velké kvalitě materiálu a provedení mincí váženou i ve zbytku Evropy, přání se panovníkovi nesplnilo. Stříbro docházelo ﷯Čím více bylo třeba peněz, tím rychleji docházely zásoby stříbra. Dalším důvodem byla chamtivost panovníků, kteří chtěli více cenného kovu pro sebe a obsah stříbra v mincích snižovali. Konec pražskému groši učinil vstup českých zemí do Habsburské monarchie. V roce 1547 tak ražba pražských grošů skončila.

...rub zdobil dvouocasý lev s korunou. Změně podléhaly signatury panovníků.

Podobu mu dali Francouzi

Za téměř 250 let, kdy dobýval svět, bylo pražského groše vyraženo na půl miliardy jednotlivých mincí. Vzorem pro jeho podobu sloužil turský groš, který od roku 1266 nechal razit ve francouzském městě Tours Ludvík IX. (†44).

Za groš kudla

Okřídlené přísloví možná pochází právě z této doby. Za jeden groš se právě nůž dal pořídit. Stejně ﷯stál kus másla nebo sýra, za pět jste mohli pořídit boty, za 23 grošů krávu a za 50 třeba pluh. Průměrný výdělek v té době se různil – tesař si přišel na 17 grošů, nádeník na pouhých pět.

Víte, že...

...hmotností až 3,7 g a vysokou ryzostí se mohly chlubit hlavně první mince ražené za Václava II.?﷯ V dalších desetiletích ale docházelo k výkyvům hmotnosti a hlavně snižování ryzosti groše.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.