Exprezidentovi ubodali syna (†59)! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Exprezidentovi ubodali syna (†59)!

Útočník na veřejné přednášce na berlínské klinice ubodal řečníka.
Útočník na veřejné přednášce na berlínské klinice ubodal řečníka. (Schlosspark-Klinik)

Na veřejné přednášce na klinice v Berlíně zabil zatím neznámý útočník (57) jednoho z hlavních řečníků – primáře Fritze von Weizsäckera (†59), syna bývalého německého prezidenta Richarda von Weizsäckera (†94)! Zničehonic vyskočil z první řady s nožem v ruce a před zraky všech do něj začal bodat.

Von Weizsäcker junior byl šéfem interního oddělení kliniky Schlosspark v berlínské čtvrti Charlottenburg. Právě tam měl v úterý večer přednášku na téma patologického ztučnění jater. Naslouchala mu asi dvacítka lidí, mezi nimiž seděl i útočník. Když na primáře zhruba 55 minut od zahájení akce zaútočil, vynořil se z davu ještě jeden muž (33) – policista v civilu, který byl na akci náhodou.

O něm teď německá média naopak hovoří jako o hrdinovi, který se snažil pachatel zadržet a sám při tom byl vážně zraněn. Šílencovo běsnění ukončilo až několik dalších posluchačů přednášky, kteří se na něj vrhli a krátce poté ho předali policii. V tu chvíli už ale Weizsäckerovi nebylo pomoci, byl na místě mrtvý.

Vyhrožovali mu?

Více informací k pachateli, jenž byl včera předveden před vazebního soudce, policie nesdělila. Neznámý prozatím zůstává i jeho motiv. Muž údajně pochází ze spolkové země Porýní-Falc a trpí psychickými problémy. Dosud prý neměl u policie žádné záznamy, nebyl ani pacientem kliniky, proto se vyšetřování odvíjí všemi směry. Policie už mj. vyslechla rodinu von Weizsäckera s cílem zjistit, zda mu třeba někdo nevyhrožoval. „Můj přítel byl ubodán v Berlíně. Byl to nadšený lékař a skvělý člověk. Ještě nedávno byl u nás doma na grilovačce. Opět se člověk ptá, v jakém světě to žijeme,“ tázal se šokovaný Christian Lindner (40), předseda svobodných demokratů (FDP).

Uznávaný lékař i šéf

– Působil ve Freiburgu, Bostonu a Curychu.

– Od roku 2005 byl primářem oddělení interní medicíny na klinice Schlosspark.

– Byl jedním ze čtyř dětí někdejšího primátora západního Berlína a pozdějšího šestého prezidenta SRN Richarda von Weizsäckera, který stál v čele státu v letech 1984 až 1994.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.