Lubomír (39) postupně slepne. Fotoaparát mu nahrazuje zrak: »Brýlovky« ukazují, jak vidí svět! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Lubomír (39) postupně slepne. Fotoaparát mu nahrazuje zrak: »Brýlovky« ukazují, jak vidí svět!

Lubomír Pavelčák (39) se svými originálními snímky, jež označuje jako »brýlovky«.
Lubomír Pavelčák (39) se svými originálními snímky, jež označuje jako »brýlovky«. (Foto Aha! – Karel Janeček, rodinný archiv)

Lichoočko. Takovouto přezdívku má Lubomír Pavelčák (39) z Ostravy. Protože na jedno oko je slepý, a druhým vidí svět jenom rozmazaně. Oči mu nahrazuje fotoaparát.

Ztracený zrak ho neodřízl od koníčků. Naopak. Zbystřuje mu ostatní smysly a posiluje je natolik, že se věnuje umělecké tvorbě. „Nefotografuji, ale jenom cvakám,“ říká skromně amatérský umělec.

Od pěti let

O zrak Lubomír Pavelčák postupně přichází od dětství. Kvůli myopii, krátkozrakosti, která se u něj projevovala od pěti let. „Hrozí mi postupná slepota. Levé oko mi odebrali při jedné z mnoha operací, trhá se i sítnice druhého oka, kde mám 18 dioptrií,“ popisuje Pavelčák.

Dělá brýlovky

Některé ze svých fotografií Lubomír nazývá »brýlovky«. Aby přiblížil způsob svého vnímání světa, fotografuje přes silné sklo svých brýlí. Okraje nechává hodně rozostřené, jen střed je ostrý. „Sundám brýle, a pocitově cvaknu. Ve skle obrázek vidíte jako reálný, okolo něj je rozmazaně tak, jak svět vidím já,“ vysvětluje samouk. Snímky zvětšuje doma speciální lupou, nikdy je však neupravuje.

Jeho snímky baví lidi

Lubomír Pavelčák potěšil veřejnost velkou škálou fotografických výstav. „Nazval jsem je symbolicky Nevidět neznamená nevnímat,“ potvrdil. Vystavoval už po celé severní Moravě, v Praze i v Olomouci.

Fotí si i jízdní řád

Lubomírovi fotoaparát pomáhá i v běžném životě. „Když potřebuji vidět, kdy mi jede autobus, vyfotím jízdní řád, zvětším si ho a sleduji příjezdy. V obchodě si vyfotím ceny, jinak nevidím nic. Ani kamarády na ulici nepoznávám,“ přiznal.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.