Samice šimpanze Chispi (32): Vyoperovali jí velký nádor a ledvinu! Ochrnula a učí se znovu chodit | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Samice šimpanze Chispi (32): Vyoperovali jí velký nádor a ledvinu! Ochrnula a učí se znovu chodit

Levá strana Chispi zatím poslouchá jen částečně, ale její hybnost díky se díky nezlomné vůli pacienty stále zlepšuje.
Levá strana Chispi zatím poslouchá jen částečně, ale její hybnost díky se díky nezlomné vůli pacienty stále zlepšuje. (Foto – Safari Park Dvůr Králové / Kristýna Korecová, Gabriela Linhart )

Statečná s obrovskou touhou žít je šimpanzice Chispi (32) v Safari Parku Dvůr Králové. Přišla o ledvinu a ochrnula. Nevzdala se a lidem ukázala, že je-li silná vůle a podpora blízkých, i zázraky se dějí. 

Chispi nebylo dobře, zdálo se, že ji přepadla střevní viróza. Jenže skutečnost byla mnohem horší. Šlo jí o život. „Na ultrazvuku jsme viděli velký nález podobný nádoru v horní pravé části břicha,“ říká zooložka Gabriela Linhart. O den později už Chispi ležela na operačním stole. Z břicha jí veterinář vyndal kulovitý útvar, který vážil 1,5 kilogramu. Operace trvala tři hodiny. Následnévyšetřením útvaru ukázalo, že jde o nefunkční ledvinu plnou hnisu. 

Jedla pomocí hadičky

Úspěšnou operací ale trampoty Chispi neskončily. Nejspíš kvůli trombóze, jí ochrnuly levá ruka a noha a část obličeje. Ošetřovatelky ji krmili pomocí hadičky namixovanou stravou. Šimpanzice se ale ukázala jako velká bojovnice. Nyní už sedmý týden po náročném zákroku jí normálně. Především, ale jakmile si uvědomila, že nemůže hýbat rukou a nohou, naučila se obratně pohybovat pomocí zbývajících končetin. Po krátkém čase se jí do ochrnuté části těla začal znovu vracetcit. Ošetřovatelky s ní skrz mříže nadále každý den rehabilitují. 

Bonie jí nabídla náruč

Důležité je, že Chispi přijímá ohleduplně zpět i její tlupa. Zatím se do ní vrací jen na pár hodin denně. „Máme radost. Samice Bonie se dokonce snažila vzít Chispi do náruče a pomoct jí přesunout se jinam“ dodává ošetřovatelka Kristýna Korecová.

Víte že...

... šimpanz je nejbližší žijící příbuzný člověka, společný předek žil před 5 až 6 miliony let?

... v zajetí se šimpanzi mohou dožít i více než 50 let?

... šimpanzi vytvářejí a používají jednoduché nástroje?

V čem jsou jako lidé

Šimpanzi dokážou mít jako lidé starost o blízké, spolupracují při lovu, dělí se o potravu, udržují dlouhotrvající přátelské svazky. Po celý život se učí a získávají tak nové dovednosti. Společně řeší problémy. Díky dlouhotrvající paměti zaznamenávají jedince, místa a události. Dokážou si uvědomit sami sebe. Na rozdíl od většiny ostatních zvířat poznají, že odraz v zrcadle jsou oni sami, a nikoliv jiný šimpanz.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.