Zeman zkritizoval Česko, vrací se s Jágrem domů: Přijdou teď z Číny miliardy? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Zeman zkritizoval Česko, vrací se s Jágrem domů: Přijdou teď z Číny miliardy?

Prezident Miloš Zeman jedna se svým čínským protějškem Si Ťin-pchingem (28. 4. 2019)
Prezident Miloš Zeman jedna se svým čínským protějškem Si Ťin-pchingem (28. 4. 2019) (Twitter / Jiří Ovčáček)

Včera se završila pátá mise Miloše Zemana (74) v Číně. Na tu prezident mj. přibral i sportovní »ambasadory« Jaromíra Jágra (47) a Pavla Nedvěda (45)

Vrcholem programu posledního dne Zemana v Číně bylo asi 20minutové setkání s jeho protějškem Si Ťin- pchingem (65). Na audienci českého prezidenta doprovodil také držitel Zlatého míče 2003 Pavel Nedvěd, který je ambasadorem čínské fotbalové ligy. A také JaromírJágr. Ten zase povýšil na ambasadora čínského hokeje.

Smyslem cesty ale bylo přilákat více velkých čínských investorů a jejich miliardy, mezi nimi prezident zmínil firmu Huawei. Se zakladatelem společnosti, před kterou jako možným bezpečnostním rizikem varoval český kybernetický úřad NÚKIB, se Zeman sešel již v sobotu. Američané Huawei podezřívají, že prostřednictvím technologií mohou provádět špionáž., což Zeman odmítá.

Prezident řekl, že doufá, že se Huawei bude podílet na budování telekomunikační infrastruktury v Česku (síť 5G). A české úřady znovu včera zkritizoval. „Myslím si, že není dobré, když jsme jediná země Evropské unie, která takto razantně, a řekl bych servilně, vystupuje,“ řekl prezident, podle kterého „všechny země“ nakonec přešly na stranu Huawei.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.