Ťok: V politice už ani ťuk! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Ťok: V politice už ani ťuk!

Dan Ťok
Dan Ťok (Ministerstvo dopravy)

Ještě minulý týden svůj odchod označil za aprílový žertík. Teď se nejdéle sloužící ministr dopravy Dan Ťok (60, za ANO) poroučí. Je prý znechucen útoky, jimž se neustále musí bránit. A naznačil, kdo měl zájem, aby vypadal jako slabý ministr.

O jeho konci v čele rezortu, kde působí téměř pět let, se hovořilo už dlouhou dobu. Teď ministr dopravy Dan Ťok oznámil, že v kabinetu premiéra Andreje Babiše (64, ANO) končí. „Už jsem rozhodnut delší dobu a už nechci kličkovat,“ řekl včera při příchodu na jednání vlády. Demisi premiérovi podal už prý v lednu, ale Babiš ji nepřijal.


Dohoda gentlemanů
Teď už je prý s premiérem domluven, a i když měli gentlemanskou dohodu, že jeho odchod bude režírovat premiér, informace prosákly ven, a Ťok se tudíž necítí dohodou vázán. „Neutekl jsem z boje. Vybudoval jsem ten nejdůležitější boj. Začali jsme stavět a už si zasloužím odpočinek,“ rozpovídal se a dodal, že není unavený z práce, ale ze stálých útoků na jeho osobu. Spekuluje se, že by ho měl nahradit exprimátor Brna Petr Vokřál (55, ANO).



Chtěli ho slabého

A Ťok také ukázal na ty, kdo měli zájem na tom, aby se ministr koupal v problémech. Podle něj to například chtěla firma Kapsch, která prý v Česku chtěla provozovat mýtný systém navěky. „Snažili se, abych byl slabým ministrem, ale neuspěli. Mýto je v pořádku vysoutěženo,“ podotkl. Přitom s firmou Kapsch jednal i druhý muž hnutí ANO Jaroslav Faltýnek (56). Ten chtěl údajně podle policejních odposlechů po předsedovi antimonopolního úřadu (ÚOHS), že je potřeba udělat, co chce společnost Kapsch. Firma ale nakonec výběrové řízení nevyhrála.

Opozice jásá
K Ťokovu rozhodnutí tleská hlavně opozice. Šéf ODS Petr Fiala (54) označil jeho setrvání ve funkci za neúspěšné a vrátil se k poslední kauze ohledně mýta, které vyšetřuje policie. „Otázka také je, co vlastně řídil. Kauza kolem Kapsche ukazuje, že o dopravě jednali úplně jiní lidé z ANO,“ napsal na sociální síť. Podle předsedy TOP 09 Jiřího Pospíšila (43) se uleví hlavně řidičům.


Kdo je také na odstřel?
Vrátí se Benešová?
Premiér Andrej Babiš bude s prezidentem Milošem Zemanem (74) projednávat změny ve vládě na středeční schůzce na Hradě. A údajně se kýve židle i pod dlouho kritizovanou ministryní průmyslu a obchodu Martou Novákovou (64, za ANO). Tu by měl nahradit šéf Asociace malých a středních podnikatelů Karel Havlíček (50). A na černé listině je i podle Lidových novin ministr spravedlnosti Jan Kněžínek (39, za ANO). Na jeho místo by se podle deníku měla vrátit Marie Benešová (70, ČSSD). Ta je dlouhodobou spojenkyní prezidenta Zemana.

Přešlapy, kvůli kterým »doťokoval«: Ministrovy průšvihy
*Zaskočen sněhem
Asi největší rozruch způsobil loni v prosinci, kdy řidiči stáli na Vysočině na D1 16 hodin v úseku, který měl být už dávno opraven. Nejprve z toho ministr obvinil sníh, který si dovolil napadnout v prosinci a posléze řidiče kamionů.
*Věčné billboardy
Slíbil akci kulový blesk, který měl vymést nezákonně umístěné billboardy od dálnic. Ve skutečnosti některé stojí na svých místech ještě dnes.
*Mýtné pletky
Soutěž o provozovatele mýtného systému se snažila za každou cenu udržet firma Kapsch. Jak se nakonec ukázalo podle policejních odposlechů, o tomto »byznysu století« jednala za ministrovými zády pravá ruka šéfa ANO Jaroslav Faltýnek (56). Ťok o tom neměl ani tušení. Když se vše provalilo, prohlásil, že Faltýnek neměl k jednání žádný mandát. Včera řekl, že právě Kapsch potřeboval na resortu dopravy slabého ministra.
*Dálnice »lážo plážo«
Ačkoliv ministr stále mluvil o výstavbě dálnic, kritici mu vyčítají »lážo plážo« přístup. Za první tři roky jeho působení se postavilo 7 km dálnic ročně, přitom průměr od roku 2000 dělal 27 km ročně. Kritiku si také vysloužily neustálé a nepromyšlené opravy.
*Nápady a skutek utek
Od počátku nástupu do úřadu ministr plánoval změnit výši pokut i bodový systém tak, aby postihoval skutečně vážné přestupky na silnici, které ohrožují životy. Nějak se to ale nepodařilo uvést v život. Podobné je to s jeho nápady, jak zvýšit bezpečnost na železničních přejezdech.
*»Odkloněná« exmanželka
Bývalá manželka Anna Ťoková ho zažalovala kvůli tomu, že prý kvůli rozvodu podezřelými transakcemi odklonil peníze. Požadovala po něm 15 milionů.

Na video s Danem Ťokem se můžete podívat zde:



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.