Speciálem plným ikon a boháčů odletěl Zeman do Číny: Otevřete peněženky! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Speciálem plným ikon a boháčů odletěl Zeman do Číny: Otevřete peněženky!

Zeman míní, že čínských investic je zatím pomálu.
Zeman míní, že čínských investic je zatím pomálu. (profimedia.cz)

Nejdražší, nejpočetnější nejvýznamnější. Všechna tato superlativa sedí na návštěvu Miloše Zemana (74) v Čínské lidové republice. Tam prezident odletěl již popáté včera odpoledne a dveře tamních korporací i srdce Číňanů mu vedle početné podnikatelské delegace budou pomáhat otvírat i zvučná jména!

Výdaje na cestu, při které má dojít mj. na setkání s čínským prezidentem Si Ťin-pchingem (65) i na uzavření miliardových kontraktů s tamními firmami, dosáhnou téměř 9 milionů korun. Pro srovnání: poslední cesta Zemana do Číny loni v listopadu vyšla na asi 5,5 milionu, ta vůbec první na zhruba 2,7 milionu. Náklady by ale mohly vykompenzovat kontrakty, které delegace hodlá v Číně uzavřít. Zatím to byla spíše slabota. Alespoň v rozhovoru pro čínskou televizi si český prezident posteskl, že za jedinou skvrnu na vzájemné spolupráci považuje příliš nízké čínské investice.


Potká Huawei

Velcí investoři, za které považuje Zeman také technologický gigant Huawei, v Česku prý chybí. Se zakladatelem této firmy Žen Čeng-fejem, jejíž technologie mohou podle loňského varování českého Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost představovat riziko pro národní bezpečnost, se má prezident v Pekingu setkat v sobotu. Záda mu bude jistit na šedesát byznysmenů, mezi kterými nechybí ani finančník Pavel Tykač (54). Ten podle časopisu Forbes loni ovládal majetek v hodnotě 31 miliard korun.

Poptávka roste

Mezi nejzvučnější jména v delegaci ale bezesporu patří ta sportovních legend Pavla Nedvěda (46) a Jaromíra Jágra (47). Bývalý záložník Juventusu do Číny se Zemanem letěl už v roce 2015, spolupracuje s tamní fotbalovou ligou a podle hradního kancléře Vratislava Mynáře (51) by teď Nedvědova spolupráce mohla být prodloužena.
A účast majitele a útočníka Rytířů Kladno Jágra je podle Mynáře spojena s přípravou zimních olympijských her v Číně v roce 2022 a „velkou poptávkou po těchto osobnostech zimních sportů“. Možná kvůli důstojnější reprezentaci, ale spíše kvůli radosti z postupu Rytířů do extraligy Jágr nechal svůj plnovous doma...

Na video s Milošem Zemanem se můžete podívat zde:



Přečtěte si
oldedek
25. 4. 2019 • 10:31

Náš pan soudruh president, když už tedy někam jede, tak pak to má výsledky - je to starej machr a prej i velmi, velmi dobrej obchodník ... No a když Jarda Jágrů rozjede v Číně obchod s gumovými hokejovými puky, tak jsme zachráněni ...

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.