Britská premiérka Mayová to vzdala: Rozplakala se a utekla | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Britská premiérka Mayová to vzdala: Rozplakala se a utekla

Britská ministerská předsedkyně Theresa Mayová oznámila svou rezignaci
Britská ministerská předsedkyně Theresa Mayová oznámila svou rezignaci (Reuters)

Neodcházím nešťastná, ale s neuvěřitelnou a přetrvávající vděčností, že jsem mohla sloužit zemi, kterou miluji,“ pronesla včera britská premiérka Theresa  Mayová (62) v slzách a utekla od řečnického pultíku. Svou rezignaci na post šéfky konzervativců k 7. červnu oznámila před sídlem premiérů v Downing Street 10.

Strana nyní bude hledat nového premiéra, který ji vystřídá. Mayové zlomil vaz nepovedený brexit, tedy odchod Británie z Evropské unie, kdy kompromisní dohoda, kterou se snažila prosadit, ustrnula na mrtvém bodě.


„Nikdy nezapomenu na slova Nicolase Wintona, který mi kdysi řekl: ‚Nikdy nezapomeň na to, že kompromis není špinavé slovo,” uvedla premiérka s odkazem na muže, který za války zachránil 669 převážně židovských dětí z okupovaného území Československa před transportem do koncentračních táborů. „Od chvíle, kdy jsem vyšla ze dveří jako premiérka, jsem toužila udělat ze Spojeného království zemi, která je pro každého, ne jen pro několik vyvolených. Také jsem chtěla naplnit výsledek referenda,“ vzpomněla dojatá Mayová, která se funkce ujala v červenci 2016.


Její nástupce bude muset rozhodnout, jakým způsobem a jestli vůbec Británie Unii opustí. Pokud se jím stane zastánce brexitu, jako je třeba Boris Johnson (54), který připadá v úvahu, bude muset rozhodnout, zda se pokusí dohodu s EU změnit, anebo odejít k 31. říjnu bez ní.

Slzy a silné dojetí britské premiérky. Mayová emotivně oznámila rezignaci:



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.