Mayovou nahradí bouřlivák Boris! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Mayovou nahradí bouřlivák Boris!

Boris Johnson během projevu poté, co bylo oznámeno jeho vítězství v interním hlasování Konzervativní strany, které jej zároveň pasuje do role britského premiéra
Boris Johnson během projevu poté, co bylo oznámeno jeho vítězství v interním hlasování Konzervativní strany, které jej zároveň pasuje do role britského premiéra (Reuters)

Británie opustí Evropskou unii posledního října stůj co stůj, ať už po dobrém či po zlém. Takový je plán nastávajícího britského premiéra, jímž se stane Boris Johnson (55). Někdejší starosta Londýna a exministr zahraničí byl zvolen do čela konzervativců.

Johnsona v korespondenčním hlasování podpořilo 92 153 straníků, zatímco jeho soka, ministra zahraničí Jeremyho Hunta (52) přibližně polovina. Dnes by tak měl nahradit na premiérském postu Theresu Mayovou (62), která odstupuje kvůli neúspěchu jejího jednání o brexitu.

Johnson v prvním projevu zopakoval, že Británie opustí EU 31. října, klidně bez dohody a jasného plánu, jak to bude mít s hranicemi, cly a dalšími věcmi. Sám chce znovu zahájit jednání o brexitové dohodě, přestože Brusel už nové rozhovory vylučuje.
Právě kvůli sporu, zda se rozejít s dohodou či bez ní, se čeká velká obměna britské vlády. Někteří již rezignovali, podle deníku The Telegraph se ale očekává, že jich skončí až dvanáct.

Prominent s ostrým jazykem

*za studií na Oxfordu patřil mezi partu prominentních fracků, kteří ve fracích ničili lokály a ponižovali bezdomovce
*byl v roce 2016 hlavní tváře kampaně za brexit, v níž údajně neváhal i lhát
*Francouze označil za hov*a a do Libye vzkázal, že turisté a investoři přijdu, až si tam odklidí mrtvoly
*známý proutník musel kvůli aférkám před 15 lety opustit post mluvčího strany pro kulturu a letos v červnu řešila policie jeho hlučnou domácí hádku s přítelkyní

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.