Zeman dohlížel na miliardové obchody a... O Ivanu se postaral Jágr | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Zeman dohlížel na miliardové obchody a... O Ivanu se postaral Jágr

Zeman dohlížel na miliardové obchody a... O Ivanu se postaral Jágr
Zeman dohlížel na miliardové obchody a... O Ivanu se postaral Jágr (Foto Aha! – Martin Sekanina, ara)

První den návštěvy českého prezidentského páru v Číně byl pořádně nabitý! Zatímco Miloš Zeman (74) řešil investice, paní Ivana (53) se pustila na led. A to doslova. 

V doprovodu hokejové legendy Jaromíra Jágra (47), který odcestoval s českou delegací a o němž se mluví jako o případné tváři olympijských her v Pekingu v roce 2022, otevřela Zemanová nové Česko-čínské centrum pro vzdělávání a rozvoj ledního hokeje. „Proběhlo krátké přátelské utkání českého a čínského hokejového týmu,“ uvedl mluvčí Hradu Jiří Ovčáček. Mladým hokejistům první dáma dokonce vhazovala puk. Její muž mezitím dohlížel na podpisy smluv s čínskými byznysmeny, navečer ho pak na ambasádě během recepce k 70 letům navázání diplomatických vztahů mezi Čechy a Číňany potěšila lidová kapela. Podle Ovčáčka muzika totiž zahrála prezidentovu oblíbenou Za tichú Moravú.

Slíbili investovat v Česku

Po příletu se Zeman sešel s představiteli CITIC Group a Bank of China. Zástupci obou čínských firem podepsali memorandum o investicích v Česku, jejichž výše by měla v příštích dvou letech dosáhnout asi 23 miliard korun. S Bank of China uzavřela za přítomnosti prezidenta memorandum také Hospodářská komora, banka v něm českým firmám slíbila úvěrový rámec až za 46 miliard korun. Dosud ale čínské investice v Česku neodpovídaly slibům, tak se i s panem prezidentem necháme překvapit...



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.