Zeman se loučil s Kiskou: Ukážu ti supr šutr! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Zeman se loučil s Kiskou: Ukážu ti supr šutr!

Andrej Kiska s Milošem Zemanem v Lánech.
Andrej Kiska s Milošem Zemanem v Lánech. (Blesk:Jakub Poláček (Blesk))

To je dost, žes nás vyvez. Prezident Miloš Zeman (74) včera vzal dosluhující slovenskou hlavu státu Andreje Kisku (56) na projížďku vozíkem po Lánské oboře. Čelní představitel našich »bratří« totiž přijel na poslední – rozlučkovou – oficiální návštěvu Česka.

Zeman státu přivítal Kisku před lánským zámkem slovy „Milý Andreji!“ a na znamení přátelství se i objali. Pak už následovaly státní hymny. Při odchodu z červeného koberce Zeman mírně škobrtnul, ale Kiska ho pohotově přidržel. Problémy s chůzí pak vtipně komentoval, že je jako „těžkotonážní križník“, načež mu Kiska odvětil, že „nohy jsou nohy“.

Masarykovo místo

Politici si našli čas na politiku – mimo jiné se shodli na tom, že by neúspěšný kandidát na slovenského prezidenta Maroš Šefčovič (52) byl dobrý adept na vysokou funkci v Evropě. To odpolední program byl zasvěcen cestě po oboře. Kiska se Zemanem ji absolvovali ve vozíku i s výkladem a podařilo se jim zahlédnout i pár laní. Nejzásadnější zastávkou byl ale Masarykův kámen, tedy pomník z roku 1935, kdy se rozhodl první československý prezident rezignovat. Je umístěn na oblíbeném paloučku, kde T.G.M rád jezdíval na koni a lovil. 

Blond náhrada

V červnu Kisku, který se Zemanem ne vždy souhlasil, ale vždy měli extrémně přátelské vztahy, vystřídá žena. Za 2 týdny bude inaugurována Zuzana Čaputová (45). „Andreji, budeš mi chybět,“ loučil se s kamarádem český prezident. Není divu. Blond aktivistka totiž vypadá na o poznání méně tolerantního diplomatického partnera, než mu byl Kiska.

Největší ve střední Evropě

Podle odhadů je Lánská obora tou největší ve střední Evropě. Má rozlohu 3000 hektarů a žije v ní kolem 2000 zvířat jako jeleni, daňci nebo srnky. Obora je ale pro veřejnost nepřístupná.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.