Před 30 lety proběhla poslední poprava: Oběsili pětinásobného vraha | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Před 30 lety proběhla poslední poprava: Oběsili pětinásobného vraha

Na této šibenici byl vrah oběšen
Na této šibenici byl vrah oběšen (Foto ara)

Zavraždil pět lidí, včetněsvých dětí  Vladěnky (†1), Kačenky (†7), Přemka (†8) a Vendulky (†10)! Soud bestiálního vraha Vladimíra Lulka (†35) poslal na smrt a 2. února 1989 byl v pankrácké věznici oběšen. Byla to vůbec poslední poprava na českém území.

Svou ženu a čtyři děti zabil Lulek dva dny před Štědrým dnem. 22. prosince 1986 v bytovce v Předměřicích na Labem se opilý Vladimír vrátil z hospody. Nejprve se s manželkou Jaroslavou (†41) pohádal, hodil po ní brousek a bodl ji do zad. Utekla na chodbu, kde ji dalšími 35 ranami ubodal.


Pořezal se
Když na chodbu vyběhla sousedka Lenka Buriánová, kterou vzburcoval hluk, vrazil jí nůž do břicha. Poté se zabarikádoval v bytě, kde druhým nožem zabil tři děti (†7 až †10) z předchozího manželství ženy a jejich společnou dceru. Nakonec si žiletkou pořezal zápěstí a krk, načež skončil v královéhradecké nemocnici. Ztratil sice hodně krve, ale lékařům se podařilo jeho životní funkce stabilizovat. Druhý den byl už schopen transportu do vězeňské nemocnice.

Jediná prežila
Masakr v bytovce přežila sousedka Lenka Buriánová. „Lulkovi se často hádali. Tehdy v noci jsem slyšela křik. Seběhla jsem k jejich bytu do přízemí. Lulková byla na chodbě před bytem. Celá od krve. Snažila jsem se ji uklidnit. Pak zhaslo světlo. Její manžel vyšel z jejich bytu a začal ji znovu bodat, mně vrazil kudlu do břicha,“ vzpomínal a Lenka, které Lulek poranil játra. Jako jediná však hrůzu přežila.

Hrál nemocného
U soudu nejprve hrál psychicky nemocného. Neprojevoval lítost a držel hladovku, že se ani sám na nohou neudržel. „Nevím, proč jsem tady. O tom, že bych zabil manželku a všechny děti, nic nevím. Nic jsem jim neudělal, jsou doma,“ tvrdil Lulek. Po odsouzení ale obrátil. „Moc toho lituji. Měl jsem je všechny rád. Teď nezbývá než čekat, kdy to budu mít za sebou. Bude to pro mě jen vysvobození,“ psal svým rodičům, které žádal o odpuštění.

Víte že...
Už před pětinásobnou vraždou byl Lulek čtyřikrát trestán? Rozsudek smrti si vyslechl 14. ledna 1988.

Poslední Slovák
Úplně posledním popraveným člověkem v Českloslovensku byl Slovák Štefan Svitek (†29), k trestu smrti došlo 8. června 1989. Dva roky před tím brutálním způsobem zavraždil těhotnou manželku a dvě dcery. Nejprve na ně vytáhl sekyru, poté se začal ukájet nad jejich rozpitvanými těly. Masakr popisoval jako nejsilnější sexuální zážitek. Poslední popravenou Češkou se 12. března 1975 stala Olga Hepnarová (†23). Náklaďákem v Praze na zastávce usmrtila osm lidí. V letech 1945 až 1989 bylo v Československu popraveno1207 lidí.

Smrt vystřídalo doživotí
Trest smrti skončil spolu s komunistickým režimem. Nastoupivší Václav Havel si ještě v roce 1989 v parlamentu prosadil jeho zrušení. V květnu 1990 byl reformou trestního práva trest smrti vystřídán doživotním vězením. V lednu 1991 byl pak Listinou základních práv a svobod zakázán.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.