75 let od popravy Rity Rosani: Italská hrdinka byla z Moravy! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

75 let od popravy Rity Rosani: Italská hrdinka byla z Moravy!

Fotka z legitimace Rity Rosani, kdy jí bylo přibližně 20  let.
Fotka z legitimace Rity Rosani, kdy jí bylo přibližně 20 let. (Foto archiv Vladimíra Groše, Hynek Zdeněk, Vojtěch Peša)

V krvavém boji hájila několik hodin partyzánský bunkr před fašisty. Utéct a zachránit se odmítla. Rita Rosani (†24) za to zaplatila životem. Rodina jediné držitelky Zlaté medaile za hrdinství in memoriam v Itálii, kterou popravili právě před 75 roky, pocházela z Moravy.

Boj mezi patnáctičlenným partyzánským oddílem Aquila s přesilou německých nacistů a italských fašistů v létě 1944 u Verony vrcholil. Partyzáni viděli, že jejich boj je marný. Velitelku Ritu vybízeli, aby se jako jediná žena na bojišti zachránila únikem tajným východem. Odmítla.


Střela do hlavy
„Proti nepřátelům vyrazila jako první se zbraní v ruce. Střílela do chvíle, než ji zranili a zatkli. 17. září 1944 byla pak popravena italským republikovým důstojníkem střelou do hlavy,“ uvedl historik Vladimír Groš (73). Právě on na zapomenutý příběh upozornil.

I divadlo
Italové si hrdinství židovské dívky s rodinou v tehdejším Československu dodnes váží. Natočili několik filmů, vznikla o ní i divadelní hra. „Jen mají mylně uvedeno, že pocházela z Veselí nad Lužnicí. Ve skutečnosti měla předky ve Veselí nad Moravou,“ upřesnil Groš. Jeho slova potvrzuje i Vilém Reichsfeld (68), správce židovského hřbitova ve Veselí nad Moravou. „Samuel Strakosch s manželkou Annou, tedy dědeček a babička Rity Rosani, jsou ve Veselí nad Moravou pohřbeni,“ uvedl. Dům, ve kterém rodina bydlela a v němž měl Samuel Strakosch obchod, už neexistuje. Držitelku celosvětově nejuznávanějšího vojenského vyznamenání nyní připomíná výstava na místní radnici.



Trest pro vraha
Italský důstojník, který zastřelil Ritu Rosani, byl v roce 1945 odsouzen ke 20 letům vězení. Trest si odpykal ale jen částečně. Brzy byl propuštěn na svobodu.

Dětství strávila ve Veselí
V tomto domě ve Veselí nad Moravou žili Samuel Strakosch (1864 – 1935, někdy psán jako Strakoš) s manželkou Annou (1866 – 1941). Jejich dcera Rosa se provdala za Ludvíka Rosenzweiga a odstěhovala se do italského Terstu, kde si změnili příjmení na Rosani. Tam se jim narodila dcera Rita (1920 – 1944). Dívka ovšem prožila své dětství právě u dědečka a babičky ve Veselí nad Moravou. Rodiče Rity Rosani válku přežili ve vesnici Friuli v Itálii.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.