Šokující zjištění historika: Našel neznámé oběti nacistů! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Šokující zjištění historika: Našel neznámé oběti nacistů!

Adolf Hitler
Adolf Hitler (archiv Blesku, Divadlo Na Jezerce)

Šokující odhalení! Studentských vůdců popravených nacisty 17. listopadu 1939 nebylo devět, jak se dosud tvrdilo. Historici zjistili, že Němci připravili o život další tři nevinné lidi.

Historici porovnávali archivy StB s archivy západoněmecké policie. A přišli na to, že nacisté v osudný den zastřelili také policejního komisaře, hudebníka a československého strážníka. Stalo se tak po incidentu v tramvaji, kde se dvojice cestujících dostala do konfliktu s příslušníkem SS. Strážník, který se snažil situaci uklidnit, odmítl událost dál vyšetřovat, a stal se tak zcela nevinně další obětí. „Na příkaz ředitele tiskového odboru říšského protektora Wolfganga Wolframa von Wolmara (†77) byli všichni tři odvezeni do Ruzyně, kde je nacisté zastřelili,“ řekl Českému rozhlasu Vojtěch Kyncl z Historického ústavu Akademie věd ČR.

Tajemství archivů
Až do 70. let minulého století nebylo jasné, co se 17. listopadu 1939 večer stalo. „Díky tomu, že jsou přístupné archivy v Německu, mohli historici zkoumat další dokumenty. Právě Wolfgang Wolfram von Wolmar o tom, co se stalo, vyprávěl, i když se snažil svoji roli v tragédii skrýt,“ tvrdí Vojtěch Kyncl. „Dnes už je jasné, že on sám se aktivně účastnil represí vůči českým obyvatelům, a především vůči naprosto nevinným civilistům,“ doplnil historik.

Pravá ruka Hedricha
Wolfgang Wolfram von Wolmar nesl vinu na zřízení židovského getha v Terezíně. Společně s říškým protektorem Reinhardem Heydrichem (†38) a dalšími nacistickými pohlaváry se 10. října 1941 účastnil porady, na které se chystalo vyhlazení českých Židů. Po válce se mu podařilo uprchnout z Československa a až do své smrti žil pod svojí pravou identitou. Německá policie ho sice několikrát vyslýchala, žádný z nacistických zločinů mu však nebyl nikdy dokázán. 

Před 79 lety bylo zastřeleno 5 studentů a 4 učitelé

Josef Adamec (†29)
Student práv na Univerzitě Karlově a jeden ze studentských mluvčích. Byl nejdříve členem Národního souručenství a později i členem Klubu národně socialistických akademiků. Do hledáčku nacistů se dostal pro svou funkci jednatele v Národním svazu českého studentstva.

Bedřich Koula (†26)
Student práv na Univerzitě Karlově, který byl i mluvčím českých nacionalistických studentů a mluvčím Národního sjednocení.

Jan Černý (†24)
Student medicíny na Univerzitě Karlově, člen české nacionalistické skupiny Vlajka. Po pohřbu Jana Opletala protestoval proti perzekuci českých studentů, byl kvůli tomu zatčen a popraven.

Jaroslav Klíma (†26)
Vystudovaný právník, mluvčí českých studentů a později člen Národního sjednocení a Národního svazu českého studentstva. Právě on byl hlavním, organizátorem Opletalova pohřbu, který se stal masovou demonstrací proti nacistickému útlaku.

Václav Šafránek (†18)
Nejmladší popravený, student ČVUT. Byl členem odbojové organizace Obrana národa.

Marek Frauwirth (†28)
Levicový aktivista, který byl jediným Židem ze všech popravených. Jeho rasa byla pravděpodobně důvodem k tomu, proč jej gestapo 17. listopadu zatklo.

František Skorkovský (†30)
Student práv v Brně, člen Národního sjednocení a také jeden z organizátorů pohřbu Jana Opletala.

Jan Weinert (†24)
Vystudovaný bohemista, který působil jako učitel na pražských gymnáziích. Byl členem Národního sjednocení a dalších nacionalistických organizací. Řídil schůzi Národního svazu českého studentstva, kde ho nacisté zatkli.

Josef Matoušek (†33)
Vysokoškolský učitel, člen Národního sjednocení a iniciátor audience studentů u prezidenta Emila Háchy (†72). Osudného 17. listopadu ho nacisté popravili jako prvního.

Pohřeb přerostl v demonstraci a k zavření vysokých škol

Jan Opletal (†24)
Student medicíny, který se 28. října 1939 účastnil v Praze protinacistické demonstrace a v Žitné ulici byl zraněn střelou do břicha. V nemocnici 11. listopadu zemřel na zánět pobřišnice. Jeho pohřbu 15. listopadu se zúčastnily tisíce studentů, pohřeb přerostl v obrovskou protinacistickou demonstraci, která vedla k zavření všech českých vysokých škol. Více než 1200 studentů skončilo v koncentračním táboře Sachsenhausen a devět studentů a funkcionářů studentských organizací bylo 17. listopadu popraveno.

Václav Sedláček (†22)
Během první demonstrace 28. října byl na křižovatce ulic Žitná a Ve Smečkách zastřelen také pekařský pomocník Václav Sedláček, který zemřel během převozu do nemocnice.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.