Teror, mučení a vraždy - Noční můra Čechoslováků: Před 75 lety vznikla StB! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Teror, mučení a vraždy - Noční můra Čechoslováků: Před 75 lety vznikla StB!

Obsazení Československa v roce 1968
Obsazení Československa v roce 1968 (Vojenský historický ústav, Archiv bezpečnostních složek, ČTK)

Během hluboké noci zazvonil zvonek a za dveřmi stáli pánové v dlouhých kabátech. To byla noční můra Čechoslováků v padesátých letech. Nikdo nechtěl skončit ve spárech Státní bezpečnost (StB), která vznikla v létě před 75 lety.

Jeden z nejhorších nástrojů totalitní zlovůle vznikl výnosem komunistického poválečného ministra vnitra Václava Noska (†62) dne 30. června 1945 v rámci Sboru národní bezpečnosti. Ten se skládal ze dvou složek. Tou první byla Veřejná bezpečnost, tedy uniformovaná policie a druhou pak StB. Ta už od začátku prováděla jak špionáž v zahraničí, tak i kontrarozvědnou činnost doma se zaměřením na odhalení vnitřních nepřátel. Největší rozmach ale nastal až po komunistickém převratu v únoru 1948.

Politické procesy

To už StB začala plnit do puntíku úkoly nadiktované komunistickým aparátem a sovětskými poradci. A tak začala vlna perzekucí, teroru, mučení i vražd. Sbor se zaměřil na odstranění domnělých nepřátel socialismu, jeho politické konkurenty a vlastně kohokoliv, kdo nesouhlasil s novým režimem. Začaly se organizovat krvavé politické monstrprocesy, jako ten s Miladou Horákovou (†48), významným členem protinacistického odboje generálem Heliodorem Píkou (†51) nebo knězem Josefem Toufarem (†47).

Smrt pro soudruhy

Do hledáčku se ale také dostali sami komunističtí představitelé, například bývalý generální tajemník ÚV Rudolf Slánský (†51), který byl jedním z nejvýše postavených soudruhů v zemi. I tak ale oprátce neutekl.

Kruté praktiky od KGB

StB svými vyšetřovacími praktikami přispívala k vytváření atmosféry strachu a teroru. Jejich příslušníci totiž zatčené surově byli, mučili je, psychicky týrali a vynucovali si tak přiznání. To všechno odkoukali od sovětské KGB. Od těchto metod se ale na konci padesátých let začalo ustupovat. Přesto Státní bezpečnost hrála ústřední roli v popírání občanských a lidských práv a svobod. Došlo k transformaci, kdy sbor spíše začal kontrolovat společnost a sledovat obyvatele. Ve velké míře začala StB využívat hlavně informátory, důvěrníky a agenty na všech úrovních. Tito lidé sami, ať ze strachu nebo z přesvědčení, donášeli na své blízké, přátele či spolupracovníky. A o každém si StB vedla spisy, i když spolupracovat odmítli.

Konec až po sametu

Po 17. listopadu 1989, tedy po 41 letech vládnutí komunistické strany, se lidé režimu postavili a vypukla Sametová revoluce. Ta vyústila v odstoupení tehdejšího prezidenta Gustava Husáka (†78) a nástupu Václava Havla (†75) na Hrad. Došlo také k obměně tehdejší komunistického kabinetu, jejíž členy nahradili hlavně představitelé Občanského fóra. A novým federálním ministrem vnitra se stal Richard Sacher (†71, Strana lidová), který svým rozkazem pak k 31. lednu 1990 oficiálně Státní bezpečnost zrušil.

Víte, že...

...u StB pracovalo v padesátých a šedesátých letech více než 8000 zaměstnanců a na konci roku 1989 to bylo dokonce přes 12 000 lidí?

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.