Zavírají slavný Důl Lazy: Proč ležel komunistům v žaludku? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Zavírají slavný Důl Lazy: Proč ležel komunistům v žaludku?

Důl Lazy
Důl Lazy (Profimedia)

Je konec! Veškeré poklady, které Důl Lazy mohl vydat, vydal. Po 127 letech těžba černého uhlí na Karvinsku dneškem končí. Při té příležitosti deník Aha! připomíná desítky zmařených životů horníků, které si důl, nějakou dobu nesoucí jméno druhého dělnického prezidenta Antonína Zápotockého (†72), připsal. A také, proč ležel komunistům v žaludku a zajímala se o něj i Státní bezpečnost.

Necelé tři desítky let poté, co důl – tehdy ještě zvaný Nová jáma – otevřel havířům své útroby, v něm došlo k děsivé tragédii. Největší v jeho historii. Asi půl hodiny po poledni, 20. května 1919, vybuchly ve slojích Milan a Kazimír plyny s uhelným prachem a podzemí zachvátil požár. Z 92 mrtvých havířů se našly a byly pohřbeny ostatky jen 57 z nich. Ostatní zůstali pohřbeni na svém pracovišti a trvalo několik let, než mohlo být požářiště otevřeno. Další nehody si vyžádaly dohromady ještě 23 životů. Poslední obětí dolu se před pěti lety stal 46letý muž. Podlehl vážným zraněním poté, co se utrhl tunový vrták, se kterým v tu dobu tisíc metrů pod zemí pracoval. Obří zařízení mu rozdrtilo hrudní koš.

Co šlo, je venku
Více obětí by už být nemělo. Po 127 letech totiž těžba právě dnes na Dole Lazy skončí tím, až vyjede na povrch poslední symbolický vozík s uhlím. I když důl stále skrývá desítky milionů tun černého zlata, jeho dobývání se prý už nevyplatí. „Bohužel nemáme další finanční prostředky na to, abychom investovali do nových slojí, protože to jsou mnohamiliardové investice po dobu několika let a další desítky nebo stovky milionů korun jako udržovací náklady,“ vysvětlil mluvčí společnosti OKD Ivo Čelechovský. A jak dodává, od svého otevření v roce 1892 důl vydal skoro 146 milionů tun kvalitního černého uhlí.

O práci nepřijdou
Přesto život v podzemí ještě neutichá. O tom se ostatně mohl přímo na místě přesvědčit redaktor Aha!. Podle šéfa bezpečnosti dolu Věslava Galuszky se v podzemí stále činí přes dvě stovky zaměstnanců. „Veškeré zařízení a stroje, které v něm máme, musíme dostat na povrch. Vše bude využito v blízkém dole ČSA,“ řekl Aha! Galuszka. Rozebírají se »hajcmany«, neboli ocelové výztuže důlních chodeb. „Ty se zrenovují a opět bude možné je využít,“ vysvětlil Galuszka. Podle OKD po ukončení těžby v Dole Lazy budou horníci převedení do ostatních částí karvinského revíru, asi stovka zaměstnanců se pak má podílet na útlumu a likvidaci dolu.

Oběti »Zápotockého«
Květen 1919 – 92 obětí
Červenec 1951 – 9 obětí
Listopad 1964 – 4 oběti
Listopad 1995 – 1 oběť
Září 1997 – 1 oběť
Březen 2004 – 7 obětí
Květen 2014 – 1 oběť

O průšvihách dolu se zmiňují i archivy StB
Horníci: Tolik nehod, a zrovna ve »svátky«
V roce 1950 dostala Nová jáma jméno po tehdejším komunistickém předsedovi vlády a pozdějším dělnickém prezidentovi Zápotockém. Jak ale dokládají materiály z Archivu bezpečnostních složek, po přejmenování se na dole začaly dít věci!
»Vážné nedostatky« na dole Zápotocký požadoval po ministerstvu národní bezpečnosti prošetřit sekretariát předsedy vlády v srpnu 1953. „Pracující v rubání č. 19625 v měsíci říjnu 1952 byli při práci ohrožováni na životě, protože rubání mělo 8 otevřených polí, která měla být zafoukána. Přestože zkušení horníci upozorňovali na hrozící zával, nenašli ani u techniků, ani u správy závodu porozumění a výsledkem byl 9. října 1952 zával ve stěně v délce 19 metrů.“ Kvůli tomu se rubání na dva týdny muselo zastavit a denní ztráta na těžbě uhlí dosáhla 500 tun. Revírníku Pindurovi za to napařili pokutu 200 Kč...

Ke kiksům ale docházelo dál a shodou okolností také ve významné dny (ty dnes znají už jen pamětníci). Na to soudruhy upozornili sami havíři. „V den výročí narození s. Stalina praskl kotel a nebylo stlačeného vzduchu, 7. května byla porucha na obou těžních klecích, 9. května shořelo hlavní skladiště, čímž bylo způsobeno 14 milionů Kčs škody, v den Gottwaldovy směny 23. listopadu prasklo vzduchové potrubí, v den volby prezidenta s. Zápotockého byly dva závaly ve stěně č. 19623 u revírníka Podroužka. Dělníci se ptají, proč právě ve význačné dny je na dole Prezident Zápotocký tolik nehod,“ stojí v archivních spisech. Vyšetřovatelé pracovali i s verzí, že za nehody může sabotáž. »Mohlo se stát, že na dole se mohly na odpovědných místech uchytit i osoby z řad bývalých přívrženců dřívějších ředitelů dolu Zápotocký, u nichž se nedá říct, že jejich postoj k nynějšímu státoprávnímu zřízení by byl kladný.« S jakým výsledkem ale vyšetřování nakonec skončilo, to už archivní materiály nezmiňují. Nicméně je jasné, že komunisté z toho všeho nadšeni nebyli.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.