Japonsko potrestalo pachatele největšího teroristického útoku v zemi: Popravy za sarin v tokijském metru | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 18. dubna 2024

Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav

Japonsko potrestalo pachatele největšího teroristického útoku v zemi: Popravy za sarin v tokijském metru

Šoko Asahara byl popraven oběšením.
Šoko Asahara byl popraven oběšením.  (Foto ČTK)

V Japonsku popravili duchovního vůdce sekty Óm šinrikjó Šoko Asaharu (†63) a šest jeho stoupenců, kteří provedli nejhorší teroristický útok v novodobých dějinách země vycházejícího slunce. V roce 1995 zabili nervovým plynem sarinem v tokijském metru 13 lidí a více než pět tisíc dalších přiotrávili.

Útok byl přesně načasován. Během ranní dopravní špičky 20. března 1995 vypustilo pět členů sekty chráněných protilátkou na třech frekventovaných linkách metra kapalný sarin z jedenácti igelitových sáčků obalených novinami. Při tragédii zahynulo 13 lidí a u zhruba pěti a půl tisíce dalších se projevily různě vážné problémy.

Jasná stopa

I když se k činu nikdo nepřihlásil, stopy směřovaly k náboženské sektě Óm šinrikjó (Učení Nejvyšší pravdy Óm). Policie následně v jejich sídlech našla tuny chemikálií potřebných k výrobě sarinu a důkazy o vývoji biologických zbraní. V přímém přenosu pak byl 16. května 1995 zatčen i poloslepý guru sekty Asahara, který byl obviněn z teroristických útoků, vražd a dalších zločinů.

Odkládaný trest

Až po deseti letech si 13 hlavních organizátorů včetně Asahary vyslechlo rozsudek trestu smrti, všichni se ale odvolali. Japonská justice proces s pachateli útoku definitivně uzavřela v listopadu 2011. Provedení poprav se odkládalo, dokud soudy neprošetřily poslední odvolání proti rozsudkům, což se stalo letos v lednu. Včera Asaharu a šest jeho stoupenců oběsili. Mezi popravenými byl i vědec, který jedovatou látku pro útok připravil, a muž, jenž atentát provedl.

Buddhismus a konec světa

Asahara založil sektu, která měla v době největšího rozmachu až 40 tisíc členů, v roce 1984. V jejím učení se prolínaly prvky buddhismu a hinduismu s apokalyptickými předpověďmi. Hnutí například hlásalo, že v roce 1997 nastane konec světa a nový svět vytvoří jen pár vyvolených. K dosažení tohoto cíle bylo nutné zajistit zbraně a vyrobit účinný plyn, který měl být použit k útoku na nejvyšší instituce, včetně císařského paláce. V roce 1999 se sekta za útok v metru omluvila a vzdala se násilí. Japonské úřady jejich asi 1400 členů považují i nadále za hrozbu a drží je pod přísným dohledem.

Sarinový útok změnil i pražské metro

Naprosto bezprecedentní útok sekty Óm šinrikjó z tokijského metra měl podle bezpečnostního odborníka Andora Šándora (60) vliv na protiteroristická opatření po celém světě. Dokonce i v pražském metru jsou podle něj v některých stanicích čidla, která dokážou látky podobné sarinu odhalit. „Pokud by ale podzemní dráha měla být stoprocentně bezpečná, musel by být každý cestující pečlivě kontrolován, to by ale znamenalo ztrátu té hlavní výhody metra – tedy možnosti rychlé dopravy,“ dodává Šándor.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.