Světový
 den diabetu: Cukrovka přichází potichu, ale udeří tvrdě | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Světový
 den diabetu: Cukrovka přichází potichu, ale udeří tvrdě

Glukometr zjistí hladinu cukru z malé kapky krve.
Glukometr zjistí hladinu cukru z malé kapky krve. (archiv redakce)

V ČR ročně přibývá dvacet tisíc nových diabetiků. A za 12 měsíců každý 88. pacient této nemoci podlehne, což znamená, že máme devátou nejvyšší úmrtnost v EU. Změřit hladinu cukru přitom trvá jen několik minut.

Přibližně 92 % diabetiků trpí diabetem 2. typu, kterému se dá ve většině případů předejít. Změřit hladinu cukru v krvi si přitom může jednoduše každý během několika minut ve vybraných lékárnách.


Mnoho lidí o nemoci ani neví
Cukrovka přichází pomalu a nenápadně, pacient ji často nemusí vůbec zaznamenat. Možná právě kvůli pomalému postupu cukrovky celá jedna třetina potenciálních pacientů v Česku o své nemoci netuší. Přitom právě nemoci spojené s cukrovkou jsou šestou nejčastější příčinou úmrtí ve světě. Nejčastěji jde o kardiovaskulární onemocnění, tedy infarkt, mrtvici či selhání ledvin. Diabetikům hrozí i oslepnutí či ztráta končetin.

Kdo je nejvíce ohrožen?
• lidé s nadváhou a především pak ti obézní
• osoby, kde se v rodině se cukrovka již vyskytla

Varovné příznaky
• vysoký krevní tlak
• brnění v dolních končetinách
• rozmazané vidění
• paradentóza
• problémy s koordinací a rovnováhou
• únava



Hlídejte si krevní tlak!
Vysoký krevní tlak u pacientů s diabetem výrazně zvyšuje riziko cévních komplikací. Ke snížení krevního tlaku se doporučuje dodržovat zásady zdravého životního stylu. „Zdravý životní styl pomáhá snížit krevní tlak, ale velká většina pacientů musí současně užívat léčbu. Dosažení uspokojivé kontroly krevního tlaku je nezbytným předpokladem úspěchu prevence nebo oddálení onemocnění cév a srdce, které se u diabetiků vyskytuje pravidelně,“ doplňuje kardiolog Michal Vrablík.

Kontrola tlaku v pohodlí domova
Bohužel krevní tlak je dostatečně kontrolován asi jen u jedné třetiny nemocných. Ideálním řešením je domácí kontrola krevního tlaku (tzv. selfmonitoring). To se musí provádět podle jasných pravidel a správně, jinak výsledky mohou spíše pacienta stresovat. Nezbytným předpokladem je použití kvalitních tlakoměrů, ideálně vybavených Intelli manžetou, které jsou uživatelsky příjemné, a na výsledky měření se lze spolehnout.

Nechte se otestovat
V některých lékárnách se můžeme také nechat otestovat. Jak to probíhá? Měření si může provést každý sám pod dohledem lékárníka. „Pacient se píchne do prstu, vytvoří kapičku krve, ta se nabere na testovací proužek. Výsledky lékárník pacientovi zapíše do speciální karty a vysvětlí. Celé to trvá pár minut,“ vysvětluje PharmDr. Ivana Lánová, vedoucí BENU Lékárny v Mladé Boleslavi, a dodává, že stanovit diagnózu může u pacienta pouze lékař.

Přečtěte si
italiano
14. 11. 2018 • 16:54

Nedostatek inzulinu a nedodržování diety- nekvalitní diabetologická péče může rozjíždět mnohá onemocnění. Mělo by se více dbát na stravu například v domech pro seniory, kde se na diabetiky příliš nedbá, a tak se i finančně šidí. Senioři u si ne vždy postěžují své rodině, a take je třeba častějších předem neohlášených kontrol, a netolerovat takové darebáctví.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.