Rádce Aha! Jak na cukrovku a srdeční nemoci | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Rádce Aha! Jak na cukrovku a srdeční nemoci

Cukrovka
Cukrovka (istock.com)

Lidí s diabetem stále přibývá a nejinak tomu bude i v dalších letech. Už nyní jejich počet dosahuje milionové hranice. Cukrovka sice nebolí, ovšem zdravotní komplikace s ní spojené zabíjejí. 

Cukrovkáři mají například až o 70 % větší šanci, že budou mít kardiovaskulární problémy. A právě onemocnění srdce a cév stojí za úmrtím každého druhého diabetika. Ovšem lidé vůbec netuší, jak moc je cukrovka rozšířená a jaké nemoci jsou s ní spojeny. Nemocní jsou vystaveni až 2x vyššímu riziku infarktu, mrtvice a dalším potížím.

Život kratší o 12 let

Zatímco se cukrovkáři, kteří ještě nemají nemocné srdce, dožívají o 6 let méně než zdraví lidé, ti co mají nemocné srdce dokonce o 12 let méně. „Diabetes je stále velmi podceňovaná nemoc. Lidé si neuvědomují, jaké komplikace mohou nastat, pokud jim nejsou předepsány vhodné léky a není jim upravena životospráva,“ říká prof. MUDr. Aleš Linhart, přednosta II. interní kliniky kardiologie a angiologie VFN.

Moderní léčba

Starší léky na cukrovku nedokázaly kardiovaskulární rizika snížit, ale dnes už je to jinak. „Díky novým přípravkům na bázi gliflozinů máme mnohem víc možností, jak redukovat riziko srdečně-cévních onemocnění u cukrovkářů až o 38 %,“ vysvětluje profesor Linhart s tím, že tyto léky jsou k dispozici už 5 let, ale k pacientům se nedostávají snadno. Tyto léky pomáhají nemocnému zhubnout pomocí odbourávání tukové tkáně a tím k poklesu krevního tlaku. Nová léčba však nestačí, pacient musí zásadně změnit svůj životní styl. „To není nijak složité, stačí 6000 kroků denně, které změní váš život. Informace můžete najít na www.6000kroku.cz nebo na www.jaknacukrovku.info,“ shrnuje lékař. Odborníci se shodují, že aktivní přístup právě v kombinaci s vhodně zvolenou moderní léčbou je zárukou výrazného zvýšení kvality života pacientů a snížení úmrtnosti na onemocnění srdce a cév.

Jak předejít srdečním onemocněním

• Hýbejte se
• Nekuřte
• Jezte zdravě, omezte sladké a tučné
• Alkohol pijte střídmě
Co můžete udělat pro sebe
Nejen diabetici, ale i starší lidé by měli sledovat svůj krevní tlak. Ten, pokud je vyšší než norma, ukazuje na možné počínající kardiovaskulární problémy. Dnes už se dají zakoupit tlakoměry, se kterými se zvládne změřit úplně každý. „Doporučuji tlakoměr s Intelli manžetou, díky kterému lze dosáhnout naprosto přesného měření,“ vysvětluje kardiolog doc. MUDr. Michal Vrablík.

Víte, že...

...u dospělého by se krevní tlak správně měl pohybovat kolem hodnoty 120/80? Pokud však překračujete tlak 140/90 je vhodné vyhledat lékaře.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.