Smrt baviče Josefa Mladého (†63): Kamarádi v šoku! NEMOC TAJIL VŠEM! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Smrt baviče Josefa Mladého (†63): Kamarádi v šoku! NEMOC TAJIL VŠEM!

Josef Mladý.
Josef Mladý. (reprofoto J. Jedlička, archiv Josefa Mladého)

Nikdo krom rodiny nezná bezprostřední příčinu smrti baviče Josefa Mladého (†63), který v neděli zemřel. Ani Josef Alois Náhlovský (68), se kterým Mladý vystupoval ve dvojici přes třicet let. Bavič trápení tajil. „Nechtěl svou nemocí obtěžovat druhé,“ řekl Aha! Náhlovský.

„Já jenom vím, že léta trpěl cukrovkou a potom, že někdy od července marodil a začal hubnout. To je vše. Vídali jsme se poměrně často, ale na nic si nestěžoval. Mluvil jsem s ním naposledy před dvěma týdny a zdál se mi být v pohodě a vůbec nic nenasvědčovalo tomu, že spolu mluvíme naposled,“ pokračoval Náhlovský, který s Mladým za pětatřicet let odehrál na 3500 představení. „Nemluvil jsem ani s jeho ženou, takže neznám bezprostřední příčinu jeho smrti. Snad se to dozvím na pohřbu,“ dodal Náhlovský.


Kamarádi v šoku

Náhlá smrt baviče šokovala i režiséra Jiřího Adamce (70), který dvojici Mladý-Náhlovský vůbec poprvé uvedl na televizní obrazovku. „Znali jsme se moc dobře. Byl to velice chytrý, vzdělaný a životaschopný člověk. Neměl rád, když si někdo na něco stěžoval, protože ani on si nikdy na nic nestěžoval. Ke všemu se stavěl čelem, bez nářků a pláče,“ řekl Adamec. „Pepíka jsem viděl asi tak před dvěma měsíci na jedné akci. Nevypadal vůbec nemocně, zhubl a slušelo mu to. Když akce skončila, probírali jsme ještě dlouho politiku a také kuli nějaké pracovní pikle. Jeho smrt mě šokovala,“ byl upřímný Adamec.

Zdrcený přítel
Zdrcen a překvapen je i Radan Dolejš (54), šéfdramaturg zábavy TV Nova a výkonný ředitel ČT1. „Věděl jsem, že je nemocný, ale netušil jsem, že to půjde tak rychle. Viděl jsem ho před pár měsíci a tohle by mne v životě nenapadlo,“ přiznal Aha! Dolejš, který se dá počítat mezi pár jeho nejlepších přátel. Jako jediný naznačil, že nějaká nemoc rozhodně Mladého dny krátila, nikdo ale netušil, že půjde už jenom o měsíce. „Na co zemřel, může potvrdit jedině jeho rodina, to je příliš intimní věc,“ řekl Dolejš.

Mladý léta bojoval s cukrovkou, příčinou jeho smrti bylo zřejmě ale onemocnění jiné, které cukrovka mohla jen znásobit. „Znali jsme se osobně, bydleli jsme kousek od sebe, byli jsme víceméně sousedé. Navštěvovali jsme se a byli jsme si docela blízcí. Vůbec jsem netušila, že je nějak vážně nemocný. Vždycky, když jsme se potkali, tak byl plný života a energie. Nenechal na sobě nic znát, mě to hrozně zasáhlo. Když jsem ho viděla naposledy před rokem na jedné oslavě narozenin, tak byl naprosto v pohodě, bez jakýchkoliv známek nějaké nemoci. Je pravda, že ten náš společný známý říkal, že se mu zdálo, že pak začal nějak hubnout,“ popsala deníku Aha! Heidi Janků (55).

Petr Novotný: Tajili před ním smrt kamaráda, ale...
O nemoci Josefa Mladého nevěděl ani jeho kamarád a bavič Petr Novotný (70). A neměl se dozvědět ani o jeho smrti, kterou mu vzhledem k jeho špatnému zdravotnímu stavu, rodina tajila. Ovšem marně. „Byli jsme s dětmi odpoledne u vody a »děda« si pustil odpolední zprávy na Nově:-(... tak už smutníme všichni...“ zalitoval bavičův syn Pavel Novotný (37) na Facebooku. Petr Novotný to vzal ale statečně a okamžitě si prý v duchu promítal všechny srandy, které s Pepou zažil a také doby, kdy oba jezdili se skupinou Fešáci na zájezdy.


Cukrovka mu přehodnotila život
Když mladému před lety diagnostikovali poměrně silnou cukrovku , ležel na IKEMu. „Musel jsem přehodnotit svůj život. Ale ta nemoc není žádná tragédie, nevyřadí vás ze společnosti. Je zákeřná, jen když na ní kašlete. Upravil jsem stravu, hraju víc tenis a jsem aktivní,“ kometoval tehdy Mladý s tím, že ani v práci mu nemoc nebrání. „Naopak mě to nakoplo. Člověk musí něco mírně zredukovat, ale to je dobře. Ta nemoc je takový políček nebo vztyčený prst. Párkrát za týden se změřím, a když mám moc cukru, tak jdu něco dělat. A když vím, že přijdou Vánoce, tak abych mohl normálně jíst, tak začnu víc běhat.”


Byl vášnivý letec
Od 80. let vystupoval ve dvojici s Náhlovským v hudebně zábavných programech či silvestrovských televizních show. Loni si zahrál v komedii Špindl režiséra Milana Cieslara. Rovněž podnikal, jeho agentura nabízela vystoupení obou bavičů. Jeho koníčkem bylo létání. Už jako malý miloval knížku Kluci v povětří. „Když už létat šlo, tak jsem tomu úplně propadl. Byl to první věk ultralightů, neměli jsme startéry, ručně jsme nakopávali vrtuli a létali podle autoatlasu,“ svěřoval. Přes létání se potom Mladý dostal k vývoji a výrobě konstrukcí a postupně přešel k helikoptérám. „Mám i firmu, která vyrábí malé helikoptéry pro dva lidi,” pochlubil se v jednom z rozhovorů.

Smrt baviče Mladého (†63): Zabila ho nemoc, kterou má každý desátý Čech!

Video se připravuje ...



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.