Vrah polil oběť kyselinou | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Vrah polil oběť kyselinou

Mrtvolu poléval Květoslav K. kyselinou.
Mrtvolu poléval Květoslav K. kyselinou. (Profimedia.cz)

Mladý horník Josef P. (†19) z Lomu u Litvínova se chystal pořídit si motocykl. Na vysněný stroj dlouho šetřil a v srpnu 1956 měl konečně požadovanou sumu u sebe. Udělal však velkou chybu a svěřil se svému kamarádovi…

Josef P. a Květoslav K. (24) byli přátelé už od dětství. Jejich kamarádství trvalo i navzdory tomu, že Květoslav nebyl příliš inteligentní a zůstal intelektově na úrovni dítěte, dobové prameny ho označují za muže »rozumu mdlého«.  Během procházky v lese poblíž Oseka se mladý horník kamarádovi pochlubil, že u sebe má peníze na motorku. Květoslav zavětřil příležitost pomoci si k větším peněžní částce. Nic netušícího mladíka v lese zákeřně napadl, zavraždil a oloupil.

Místní občané a také hrobník dosvědčili, že Květoslav K. se k místu Josefovy smrti několikrát vrátil a pokoušel se zahladit stopy hrůzného skutku. Dokonce k tomu měl použít i kyselinu sírovou, kterou tělo poléval. Vrah byl zatčen, usvědčen a 5. února 1957 v Litvínově souzen. Jeho duševní zaostalost mu byla přičtena jako polehčující okolnost, a proto ho trestní senát neposlal na šibenici, která by ho v tehdejší době jinak téměř jistě neminula. Květoslav K. byl odsouzen na 18 let žaláře a trest ihned přijal. Na místě vražedného skutku nechali nejbližší příbuzní mladého horníka zbudovat pomníček.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.