Brusinky jsou bomba
Jejich svíravě trpkou nahořklou chuť zná určitě kdekdo. Brusinky skutečně na první ochutnání málokomu sednou, ale to, co v sobě skrývají, jejich trpkost vyváží. Je to doslova přírodní vitaminová bomba. Když ji necháme vybuchnout v sychravém podzimu, uděláme jen dobře.
Nejen dochucovadlo
Svíčková na smetaně s brusinkami je klasickým dokladem delikátnosti chuti těchto lesních plodů. Brusinky ale nejsou jen jedinečným dochucovadlem, ale mají i řadu dalších vlastností – obsahují vysoké procento živin a obrovské množství antioxidantů, jsou bohaté na minerály a vitamíny. Na to, že rostou jen tak v lese, se jim nevyrovná takřka nic.
Hubněte si s ními
Brusinky mají málo kalorií, takže jsou vynikající při hubnutí.
Co obsahují
*Vitamin C – tento silný přírodní antioxidant blokuje působení volných radikálů v lidském organismu a zvyšuje jeho imunitu.
*Vláknina – tvoří až šedesát procent obsahu, snižuje krevní tlak, cholesterol, je prevencí proti cukrovce, mrtvici a srdečním chorobám.
*Vitamín E – protože je rozpustný v tucích, podílí se významnou měrou na zvýšení imunity organismu a na likvidaci následků působení volných radikálů.
*Kyselina benzoová – působí protizánětlivě, brání otravám organismu.
Proti čemu působí
*Zánět močových cest – obsahují zahuštěnou tříslovinu a dokážou zabránit bakteriím v usazení se na sliznicích. Mikroorganismy jsou přirozeně vyplavovány z ledvin i močového měchýře z těla.
*Nemoci srdce – způsobuje je tzv. zlý cholesterol, jehož koncentraci brusinky snižují až na přijatelné hodnoty. Zároveň zvyšují pružnost cév a předcházejí kornatění tepen.
*Žaludeční křeče – tříslovina v bobulích zpevňuje sliznici žaludečních stěn, desinfikuje ji a napomáhá trávení.
*Vředy (i bércové) – čerstvé, rozmačkané brusinky se osvědčily jako vynikající obklad při léčení vředů i otevřených ran. Brusinky totiž ničí bakterii Helicobacter pytli, ktará vředy způsobuje.
*Záněty úst – celkové složení brusinek zabraňuje množení bakterií, které v ústní dutině vytvářejí plak. Zabraňují streptokokům a dalším bakteriím v přilnutí k povrchu ústní sliznice.
Bohaté kuchyňské využití
Brusinky se jí i syrové, ale převládá jejich zavařování ve formě kompotů, marmelád a džemů. Málokdo ale ví, že zejména sušené brusinky jsou vzhledem k množství minerálních látek a vitaminů skvělým zdrojem rychlé energie. Z jejich listů se připravují čaje a bylinné obklady.V poslední době jsou oblíbené i brusinky hluboce zmrazené ihned po sběru.
Recepty Aha!
Zelí
Potřebujeme: 10 dkg gazdovské slaniny, 2 dcl nakládaných brusinek, 2 červené cibule, 2 sáčky kysaného červeného zelí, 3 lžíéce medu, 1 dcl červeného vína, pepř a sůl
Postup: na kostičky nakrájenou slaninu opečeme v pánvi, přidáme pokrájenou cibuli a po třech minutách vmícháme zelí. Osolíme, opepříme a dusíme pod pokličkou pět minut. Pak přidáme med a víno, dusíme dalších pět minut a poté přisypeme brusinky. Pět minut dusíme, odstavíme a necháme deset minut dojít.
Pomazánka
Potřebujeme: cihličku měkkého tvarohu, 10 dkg majonézy nebo kysané smetany, šálek naložených brusinek (možno i slité z kompotu), polévková lžíce strouhaného křenu, stroužek třeného česneku, šťávu z citronu, sůl, pepř.
Postup: všechny ingredience (zatím bez brusinek) důkladně mícháme až do jejich dokonalého propojení. Pak přidáme brusinky a podáváme nejlépe na osmažené a teplé vece.