Dobroty z podhůří Krkonoš! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 16. dubna 2024

Svátek slaví Irena, zítra Rudolf

Dobroty z podhůří Krkonoš!

Krkonošský hubovec či hubník
Krkonošský hubovec či hubník (Foto: Profimedia.cz)

Východní Čechy mají svá specifika. Lidé v horách a podhůří kolikrát neměli moc peněz, a tak vařili a pekli ze surovin, které byly po ruce. Třeba taková východočeská dumlíkačka. Že nevíte, co to je? Jde o polévku z dumlíku, tedy tuřínu, který se nyní už moc nevyužívá. Ale proč to nezkusit?

Krkonošský hubovec či hubník
Podává se teplý i studený, nejlépe jako vánoční předkrm.
Potřebujete: 2 hrsti sušených hub, 7 rohlíků, 0.25 l mléka, 2 lžíce krupice, 4 až 8 stroužků česneku, 3 vejce, 2 cibule, pepř, sůl, majoránku a 2 lžíce sádla.
Postup: Houby namočíme a povaříme. Rohlíky nakrájíme na kostky nebo kolečka a namočíme je v mléce. Pak je s krupicí, vejci, česnekem, cibulí, kořením a solí promícháme. Můžeme přidat pokrájené uzené. Tuto směs nalijeme na rozpálený tuk v pekáči a pečeme asi 20 minut.

Makové peciválky se sirobem
Dezert na štědrovečerní stůl pocházející z Novobydžovska a Jičínska.
Potřebujete: 1 kg polohrubé mouky, 200 g cukru, 200 g másla, 1 vanilkový cukr, 50 g kvasnic, trochu mléka, sůl, makové náplň, perník na strouhání, staročeský sirob (můžeme použít i pampeliškový med).
Postup: Uděláme kvásek a zaděláme tužší těsto. Vytvarujeme z něj bochánky s náplní máku o velikosti menších koblih, které upečeme. Třetí až čtvrtý den je dáme na pařák, napaříme a narovnáme do mísy, zasypeme strouhaným perníkem. Rozehřejeme máslo s několika lžícemi sirobu nebo pampeliškového medu, až se s tukem spojí. Peciválky v míse zalijeme.



Čokoládové jitrničky z Podkrkonoší
Potřebujete: 100 g strouhané čokolády, 100 g strouhaných mandlí , 50 g moučkového cukru, 1 až 2 bílky, mletou skořici, mletý hřebíček a rybízový džem podle chuti, celé mandle na špejle.
Postup: Ze všech ingrediencí vypracujeme těsto, ze kterého vytvarujeme jitrničky, potřeme je bílkem a na koncích propíchneme nudličkami mandlí (místo špejliček). Jitrničky usušíme v troubě a zavěšujeme je na mašličky.

Polévka dumlíkačka
Potřebujete: 250 g strouhaného tuřínu, 100 g sladké smetany, 50 g strouhaného sýra, 50 g krupice, 1 l hovězího vývaru, 1 vejce, pepř, sůl.
Postup: Oloupejte tuřín a nastrouhejte na hrubém struhadle, vařte ve vývaru asi čtvrt hodiny. Mezitím na pánvi opražte krupici, rozklepněte vejce a promíchejte. Lžící vytvořte noky a zavařte je v polévce. Hotovou zjemněte smetanou, osolte a opepřete. Na talíři pak posypejte sýrem, můžete přidat i krutony.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.