Netopte zbytečně víc, než musíte: 10 tipů jak rychle ušetřit za teplo | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

neděle 28. dubna 2024

Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert

Netopte zbytečně víc, než musíte: 10 tipů jak rychle ušetřit za teplo

Topná sezóna je v plném proudu.
Topná sezóna je v plném proudu. (Profimedia)

Zhruba dvě třetiny nákladů za energie platíme za teplo. Často ale za topení utrácíme víc, než je nutné. Ušetřit se přitom dá i bez větších investic.

Nepřetápějte místnosti
Přetopené místnosti nejsou vhodné pro peněženku a ani pro zdraví. V obývacím pokoji bychom měli mít 19 až 20 °C, v kuchyni i v ložnici 17 – 18 stupňů, na chodbách o dva až tři méně. Snížení teploty o 1 °C znamená úsporu až 6 % energie na vytápění.

Pečujte o radiátory
Topná tělesa nezakrývejte, snížuje to jejich účinnost. A platí to i o závěsech nebo nábytku, který je příliš blízko. Topení, byť jen zakryté závěsem, nemůže volně předávat teplo do místnosti a dokáže zvýšit spotřebu energie až o 40 %. Radiátor také pravidelně odvzdušňujte, jinak nebude topit naplno. Tím ušetříte přibližně 5 % energie.

Větrejte kratší dobu, ale intenzivně
V zimě zapomeňte na mikroventilaci a okna otevřete dokořán. Vzduch se rychle vymění, ale stěny zůstanou teplé. Stačí 10 až 15 minut. Dlouhodobě otevřená škvíra způsobuje i kondenzaci vlhkosti, na stěně u okna vzniká plíseň.



Pořiďte si termostat
Regulace teploty termostatem dokáže snížit náklady na topení až o 30 %. Inteligentní termostaty řeší problémy s přetápěním a umožňují třeba nastavit topení jen na určitou část dne či pro každou místnost zvlášť.

Odrážejte teplo ode zdí
Pro snížení tepelných ztrát můžete za topení umístit reflexní fólii, která odráží teplo. Hliníková vrstva fólie odráží teplo od zdí do místnosti.

Nejhorší jsou okna
Stará okna pouštějí více tepla než nezateplená zeď. Starý rám snadno utěsníte silikonovým těsněním – sníží ztráty až o čtvrtinu. Další čtvrtinu tepla ušetříte tím, že vlastnosti skla zlepšíte nalepovací folií.

Nezapomínejte na revizi
Ať už topíte plynem, nebo tuhými palivy, nezapomínejte na pravidelné revize kotlů. Ty dokážou odhalit špatně fungující kotel, který může být, kromě nižšího výkonu, i životu nebezpečný.

Utěsněte dveře
Netěsnícími dveřmi uniká až 40 % tepla. Důležitá je tloušťka křídla (alespoň 70 mm), dobře doléhající práh a těsnící izolace. Jestli vám netáhne kolem dveří, zjistíte snadno pomocí plamene svíčky.

Využijte slunce
Pokud je venku hezky slunečno, nechte přes den roztažené závěsy a zatahujte je až na noc. Paprsky dopadající do místnosti totiž dokážou ušetřit víc tepla, než kolik ho pomůže závěs udržet v místnosti.

Oddělte místnosti
Pečlivě zavírejte dveře mezi místnostmi. Především pokud každou místnost vytápíte na jinou teplotu. Každé dveře navíc představují bariéru proti průvanu, který vzduch v místnostech ochlazuje.

Přečtěte si
Mirka Nová
27. 1. 2024 • 20:57

Dobrý den, to je dobře, že jste našel řešení pro únik tepla skrz dřevěná okna a dveře. Těsnění je opravdu klíčové pro udržení tepla v domě. Já jsem nedávno koupila nerezové komíny na internetových stránkách http://www.komin-levne.cz/Nerez-kominy-dvouplastove-c26_0_1.htm na naši chatu. Díky nim můžeme topit dřevem, a tak šetříme za energie, jelikož předtím jsme vytápěli plynem.

Lubica258
30. 3. 2021 • 08:19

My ušetříme každý rok několik tisíc za topení díky tomu, že jsme přestali topit elektrokotlem, ale pořídili jsme si krbová kamna. Teplo z hořícího ohně je mnohem lepší . Problém byl trochu v tom, že jsme neměli komín, tak si manžel našel nerezové komíny, které se dají přidělat z venku na dům. Objednal ho z http­s://ww­w.ko­minycz-eshop.cz/komin-nerezovy/ , a do zimy to měl hotové.

ivannavratil386
29. 1. 2019 • 01:58

Díky za užitečné rady. Hlavně s tím utěsněním dveří úplně souhlasím. My doma máme dřevěná okna a dveře a právě skrz ty nám z domu unikalo dost tepla. Tento problém jsem ale naštěstí vyřešil novým těsněním. To jsem koupil tady: https://www.tesnenitexim.cz/ a zatím to vypadá, že funguje jak má.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.