Takhle si jedla česká šlechta! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Takhle si jedla česká šlechta!

Na císařském banketu nesměla chybět ani třetí část hostiny. Sladká tabule.
Na císařském banketu nesměla chybět ani třetí část hostiny. Sladká tabule. (Foto Aha! – Kateřina Moravcová)

Tohle jste ještě neviděli! Na takovýchto dobrotách si před více než 180 lety pochutnávala česká šlechta. Od soboty budou spolu s unikátní zlacenou stolní soupravou vystaveny na zámku Kynžvart.

Expozice nás přenese přesně o 183 let nazpět. 10. září 1835 se na Kynžvartu konal slavnostní banket Jeho Veličenstva, císaře Ferdinanda V., kterého hostil kancléř Metternich. A právě tuto událost bude možné zprostředkovaně zažít.


Poprvé v Evropě

„V evropské premiéře jsme připravili devět metrů dlouhou slavnostní tabuli pro 24 hostů a sladkou hostinu. Návštěvníkům chceme přiblížit jedinečnou atmosféru, kterou zažívali účastníci vrcholných diplomatických událostí,“ láká milovníky historie kastelán Ondřej Cink.

Kdo byl Metternich?

Kníže Clemens Wenzel Lothar Nepomuk Paul Anton von Metternich- Winneburg-Beilstein-Ochsenhausen, vévoda z Portelly, hrabě z Kynžvartu se narodil 15. května 1773 v Koblenzi, městečku na hranicích Francie a Německa. V letech 1806 až 1809 zastával úřad rakouského velvyslance v Paříži, 8. října 1809 se stal ministrem zahraničních věcí Rakouska. V následujícím roce převzal úřad státního kancléře. Rod Metternichů pobýval na svých panstvích v Plasích, Kynžvartu a Johannisbergu na Rýně.

Poprvé už tuto sobotu
Unikátní expozici mohou návštěvníci poprvé vidět v sobotu 25. srpna během kynžvartské Hradozámecké noci při noční komentované prohlídce. Ty budou probíhat od 20:00 do půlnoci a cena je 350 Kč a součástí je i ochutnávka. Pořadatelé upozorňují, že kapacita nočních prohlídek je omezená. Později bude ukázka stolování na knížecím dvoře v 19. století zařazena i do běžné prohlídky zámku.



Kdo byl Metternich?
Kníže Clemens Wenzel Lothar Nepomuk Paul Anton von Metternich-Winneburg-Beilstein-Ochsenhausen, vévoda z Portelly, hrabě z Kynžvartu se narodil 15. května 1773 v Koblenzi, městečku na hranicích Francie a Německa. V letech 1806 až 1809 zastával úřad rakouského velvyslance v Paříži, 8. října 1809 se stal ministrem zahraničních věcí Rakouska. V následujícím roce převzal úřad státního kancléře. Rod Metternichů pobýval na svých panstvích v Plasích, Kynžvartu a Johannisbergu na Rýně.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.