Ve Strakonickém hradu představuje holandský dudák jedinečnou sbírku nástrojů: Mečí jako stádo koz | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Ve Strakonickém hradu představuje holandský dudák jedinečnou sbírku nástrojů: Mečí jako stádo koz

Nizozemec Jeroen de Groot. Při zahájení výstavy si na jeden z nástrojů i zahrál.
Nizozemec Jeroen de Groot. Při zahájení výstavy si na jeden z nástrojů i zahrál. (Foto Aha!: Vlaďka Hradská a archiv Muzea středního Pootaví)

Dudy, kam se podíváš. Desítky hudebních nástrojů s měchy, píšťalou a s typicky mečivým zvukem z různých koutů světa zaplnily kapitulní síň strakonického hradu. Do města dudáků je zapůjčil holandský sběratel Jeroen de Groot (61).

Kromě sběratelství, ve své kolekci jich má přes sto druhů, je Groot i skvělým hráčem na dudy. Do Strakonic jich přivezl 70 a k tomu stovky předmětů s dudáckou tematikou. „České návštěvníky mohou překvapit dudy z Asie. Z pro nás nejvzdálenějších míst pocházejí dudy z Marijska. Ty na vlastní oči viděl málokdo,“ uvedla pracovnice Muzea středního Pootaví Jarmila Vilánková.
Groot je členem hudební skupiny Hailander a ve Strakonicích na mezinárodních dudáckých festivalech je jako doma. Díky jeho sbírce se tak nyní jihočeské město může pochlubit největším seskupením typů dud ve střední Evropě.

Znali je v antickém Řecku
Dudy, na Moravě též gajdy, jsou prastarý hudební nástroj, který znali už v antickém Řecku. Původně vznikly už před čtyřmi tisíci let v Egyptě a Přední Asii. Odtud se díky pastýřům a arabsko-tureckým nájezdům dostaly do Evropy, kde jich je nejvíce druhů. U nás dudy proslavil Josef Kajetán Tyl hrou Strakonický dudák. V současnosti slávu českých dud šíří ve světě dudáci ze Strakonicka a Chodska.



Dudy jsou aerofon
Funkce je založena na pumpování vzduchu pomocí koženého měchu pod levou paží hudebníka do zásobního měchu pod pravou rukou, odkud vzduch proudí přes strojek s plátkem do píšťaly s otvory. Tón je tvořen jako např. u flétny zakrýváním otvorů prsty dudáka. A mají charakteristický zvuk... Jak se trefně praví v hitu Pražského výběru: „Měchy, co mečí jako stádo koz...“

Víte, že...
...Strakonice pořádají každý druhý rok Mezinárodní dudácký festival, kterého se zúčastní přes 20 tisíc diváků. Letošní 23. ročník se konal právě o uplynulém víkendu.

Kde? Kapitulní síň, Strakonický hrad
Kdy? Denně 9:00 až 17:00, do 31. srpna
Za kolik? 20 Kč, děti 10 Kč



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.