5 tipů pro dokonalou štědrovečerní tabuli! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

5 tipů pro dokonalou štědrovečerní tabuli!

Pro většinu rodin je večeře na Štědrý den tím nejdůležitějším jídlem v roce. Prozradíme vám, co byste skutečně neměli opomenout, abyste si ho náležitě užili. Ale pozor. Luxusní ještě nutně neznamená nejdražší. Největší luxus totiž spočívá v něčem úplně jiném.

1. Rodina plus jeden

Jednou z milých tradic je počítat s jedním místem u stolu pro neohlášeného hosta. A když nedorazí? Získáte alespoň trochu místa na odkládání nejen nádobí.

2. Stolečku, prostři se

Pro slavnostní okamžik se nejlépe hodí základ v podobě ubrusu, který by měl přesahovat hranu stolu o 20 až 30 centimetrů. Jedinečnost večera podpoří ubrus z damašku. Na něj se pokládá ubrus menší než stůl, zpravidla ve tvaru čtverce, případně běhoun a látkové ubrousky pro každého. A v jaké barvě? V té, která u vás doma převažuje, slavnostní ráz naladí přírodní barvy, klasikou zůstává červená či zelená barva.

3. Počet chodů

Běžné menu se skládá ze tří chodů, tradiční štědrovečerní večeře by jich měla mít celkem sedm, přesně jako dnů v týdnu. Na stůl tak patří pecen chleba a cukroví nebo jablečný štrúdl, což jsou první dva chody. Poté je podle Gabriely Špůrové ze společnosti Veba vhodné dodržovat klasickou posloupnost: předkrm, polévka, hlavní jídlo, dezert a pak něco navíc, například kousky sýra, paštiky na ochutnání, výběr záleží na hospodyňce.

4. Kdo obsluhuje

Na přípravě pokrmů i štědrovečerního stolu se má podílet celá rodina včetně dětí. Ve finále pak jídlo servíruje paní domu a pán se stará o nápoje. Jako velký prohřešek se vnímá, když někdo dojí dříve a hned odchází, třeba ke stromečku. „Přitom na Štědrý večer není nejdůležitější nazdobený stromek, ani dárky, ale skutečnost, že se rodina sejde pohromadě. Pokyn k ukončení večeře, a tedy odejití od stolu, by měla dát hostitelka či hostitel v momentu, kdy poslední hodující odloží příbor,“ říká Špůrová.

5. Bez tepláků

Vhodně zvolené slavnostní oblečení si neberete jen kvůli sobě či kvůli fotkám. V první řadě jím vyjadřujete dík tomu či těm, s kterými sdílíte slavnostní stůl. Navíc takové »malé večerní« u dam a košile u pánů krásně naladí vánoční atmosféru. A dětem dáváme příklad, jak je pro rodinu důležitý právě tento den.

3x o ubrousku

* Látkový ubrousek by měl být vyrobený ze stejného materiálu jako hlavní ubrus. Sladěnost textilií podporuje slavnostní ráz tabule.
* Rozložte si ho na klín a v klidu hodujte.
* Po ukončení stolování ho položte vedle talíře, i když jíte doma.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.