Inspirujte se jak prostřít Vánoční stůl!
Společně s nazdobeným stromkem patří štědrovečerní tabule k nejdůležitějším symbolům Vánoc. U stolu se schází celá rodina, dodržují se tradice, a protože jde o čas sváteční, stejně sváteční by měl být v tento den i způsob stolování. Dejme si tedy na něm opravdu záležet, poradíme jak na to!
Základem je ubrus
I když přes rok ubrus nepoužíváte, k vánočnímu stolování patří. „Nejlépe se hodí klasické hladké saténové ubrusy nebo ubrusy z damašku s detailními vytkanými žakárskými vzory. Ty působí velmi slavnostně, hodí se do všech interiérů a dobře drží tvar. Ubrus by měl svou barevností a vzorem souznít s plánovanou výzdobou stolu i s celou místností,“ radí Šárka Nadrchalová z firmy Veba. K tradičním barvám Vánoc patří zelená, červená, zlatá nebo stříbrná. Použijete-li výrazný ubrus, doplňte jej pouze jednoduchým prostíráním či ubrousky. Naopak ubrus v decentních barvách oživíte nápaditým prostíráním či napronem (má čtvercový tvar) nebo běhounem (v podstatě dlouhá šála). Velikost ubrusu má přesahovat okraje stolu 30 cm.
5x o ubrousku
Látkový ubrousek je u sváteční tabule samozřejmostí. Vyrobený by měl být ze stejného materiálu jako hlavní ubrus.
Rozložte si ho na klín a v klidu hodujte.
Po ukončení stolování tento ubrousek položte vedle talíře, i když jíte doma.
Papírové ubrousky používejte pouze jako podklad při vrstvení talířů nebo k otření prstů,
Textilní ubrousek se dává při jednoduchém stolování vlevo od vidličky, můžete se ale naučit poskládat jej do různých tvarů.
Co se nemá přehánět a jaké dekorace se hodí? Čtěte v tištěném Aha! pro ženy!