Igor Matula (56) z Olomouce: Zmrzlinu točím už 32 let
Milujete točenou? Zmrzlinář Igor Matula (56) z Olomouce ji vyrábí a prodává už 32 let! Míchanou si u něj kupují děti dětí, které chodily v době, kdy začínal.
Jako čtyřiadvacetiletý hledal přivýdělek a začal pro tehdy státní podnik Potraviny brigádně prodávat zmrzlinu. „Práce mě bavila, tak jsem to vzal nastálo,“ zavzpomínal zmrzlinář. Protože se mu tehdy prodejní okénko nelíbilo, nechal si nad něj od kamaráda namalovat Mickeyho Mouse. „No a málem jsem skončil dřív, než jsem začal. Tehdy vadilo, že je to propagace imperialistické kultury,“ popisuje. Po devadesátém roce si vyřídil živnost a zmrzlina se stala definitivně jeho osudem. „Člověk tady vidí, jak ten život ubíhá. Z dětí, které sotva dosáhly na výdejní pult, jsou dnes maminky a tátové, kteří doprovázejí malé caparty. A tím, že to takhle je, vidím, že má ta práce smysl,“ říká Matula.
Vsadil na tradici
To, že jako podnikatel vydržel až do dneška, přičítá tomu, že vsadil na tradici. „V devadesátých letech se všichni vrhli na prodej barevných kopečků nejrůznějších příchutí. Tím, že jsem zůstal u klasické točené vanilkové, si lidi zvykli na to, že u mě je vždy spolehlivá kvalita,“ myslí si.
Červen jede
Kdykoliv od jara do podzimu dostanou lidé chuť na zmrzlinu, mohu si být jisti, že okno Igora Matuly bude otevřené. TOP sezona není podle něj o prázdninách, ale právě teď v červnu. Rozdíl není ani v tom, jestli je 24 nebo 33 stupňů, když svítí sluníčko, Češi na zmrzku zajdou. V červenci a srpnu jsou lidé z města pryč a tolik jich nechodí.
Velká za 1,40 Kčs
Na konci minulého režimu stála malá zmrzlina 70 haléřů a velká korunu čtyřicet. „A prodávali jsme ještě supervelkou za 2,10,“ vzpomněl Matula. Postupem času se ceny zvyšovaly. Malá za korunu, velká za dvě, pak byl poměr 2 Kč/4 Kč, 3 Kč/6 Kč, až se cena zastavila na 15 kačkách za malou a 20 za velkou.
Sto lidí, sto chutí
Univerzální recept na nejlepší zmrzlinu podle zmrzlináře neexistuje. „I tady platí, že sto lidí je sto chutí,“ míní Matula. Důležité podle něj ale je, aby byla kvalitně připravena a nešizená. „Správná má hladkou krémovou chuť,“ říká. Chybou pak podle něj je, když je přemrzlá a jsou v ní cítit krystalky.
Víte, že...
...zmrzlina je mražený mléčný výrobek ze směsi smetany nebo mléka, cukru, vajec a přísad (ovoce, čokoláda, vanilka)?
...sníh a led ochucený medem nebo ovocnou šťávou znali už ve starém Řecku a ve starém Egyptě?
...výroba zmrzliny v českých zemích se rozšířila počátkem 20. století?
...smetanová musí obsahovat nejméně 8 % mléčného tuku (nesmí v ní být rostlinný tuk)?
Anketa Aha!
Jakou zmrzlinu máte nejraději?
Kristýna Váňová (18), studentka, Praha
„Mám ráda vanilkovou, ale teď jsem si dala pistáciovou a slaný karamel. Obě jsou úplně skvělé.“
Nikol Chrastinová (18), studentka, Praha
„Miluju tuhle, jasmínovo-rýžovou. A taky ovocnou, borůvkovou s jogurtem.“
Pavel Meichner (34) advokát, Praha
„Chodím na bílou čokoládu s jahodami. Je krémová a moc mi chutná.“