Dnes slaví ČOKOLÁDOVÁ: Recepty na domácí zmrzlinu!
Čokoládová byla první! Už před 325 lety si na ní pochutnávali Italové. A přestože mezi nejoblíbenější příchutě stále patří vanilková, čokoládová má dnes svátek!
Předchůdce
S první »zmrzlinou« přišli Peršané a k dnešní mražené pochoutce měla vcelku daleko. Šlo o misku sněhu přelitého hroznovou šťávou nebo ochuceného šafránem. Na podobné sněhové lahůdce si pochutnávali i staří Řekové a Římané, kteří sníh ochucovali ovocnými šťávami či medem.
Mléčná z Mongolska
Zmrzlinu, jejímž základem nebyla voda, ale mléko, pravděpodobně jako první vyrobili Mongolové. Postupně se do mražené pochoutky začaly přidávat i jogurt, ořechy, ovoce a doslazovala se cukrem.
Základ v nápojích
Příchutě jako vanilková a čokoládová se nejprve používaly pro výrobu nápojů, které se později změnily na mražené dezerty. Právě v 17. století oblíbená horká čokoláda dala základ předpisu na čokoládovou zmrzlinu. První recepty pak byly zveřejněné v roce 1692 v italské Neapoli.
Umíchejte si sami:
Kakaová
Potřebujete: plechovku (397 g) Pikaa, 200 g 30% smetany ke šlehání a hrst mletých oříšků.
Postup: Plechovku Pikaa rozšleháme v misce, v druhé našleháme smetanu. Obě směsi promícháme a vlijeme do plastové misky s uzavíratelným víkem a posypeme oříšky. Připravenou zmrzlinu mrazíme zhruba 5 hodin.
Čokoládová
Potřebujete: 200 g rozehřáté čokolády na vaření (a kousek na ozdobu), 3 lžíce cukru, kelímek 30% smetany ke šlehání a 50 ml studeného mléka.
Postup: Smícháme čokoládu s cukrem a smetanou. Poté pomalu přiléváme mléko a mícháme, dokud se suroviny nespojí. Zmrzlinu přendáme do uzavíratelné misky, posypeme kousky hořké čokolády a dáme alespoň na 5 hodin do mrazáku.
Fitness zmrzlina
Potřebujete: 3 lžíce neslazeného kakaového prášku, 1 a ½ předem zmraženého banánu, 2 lžíce zakysané smetany a ½ lžičky vanilkového extraktu.
Postup: Banány rozmixujeme v mixéru, přidáme kakaový prášek, smetanu a vanilku a mixujeme, dokud se nespojí do hladkého krému. Směs nandáme do uzavíratelné misky a dáme na 4 hodiny do mrazáku.