Nivové koláčky podle Romany Rubášové
Nebaví vás vařit stále to samé? Přečtěte si naše tipy, jak vylepšit osvědčené recepty!
POTŘEBUJETE:
300 g hladké mouky
1 lžičku soli
½ kostky droždí
cukr
50 ml oleje
200 ml vlahého mléka
1 vejce
1 vejce na potření
Na náplň:
3 vejce
200 g nastrouhané nivy
1 zakysané smetany
Misky vymažeme máslem nebo olejem. Z droždí, cukru a mléka uděláme kvásek, přidáme ostatní suroviny, těsto dobře propracujeme a necháme vykynout. Vyválíme a vykrojíme kolečka větší, než jsou misky. Ty pak vyložíme těstem až po okraj, který potřeme vajíčkem, dno po celé ploše propícháme vidličkou. Vlijeme náplň, kterou připravíme smícháním všech předepsaných surovin, a upleteme copánky ze zbylého těsta a položíme na náplň kolem misky. Potřeme vajíčkem, vložíme do předem vyhřáté trouby a pečeme při 180 °C dozlatova.