Je čas roztopit gril: Jak správně grilovat a připravit si tu nejlepší marinádu?

Konečně je to tady! Počasí se trochu umoudřilo, a tak může začít sezona grilování. Také už přemýšlíte, jaké dobroty sobě i svým nejbližším připravíte? Přinášíme vám devět receptů, které vás stůl tutově obohatí. Záleží jen na vás, zda vyberete maso na klasický způsob či se inspirujete netradičními recepty na grilovaný sýr či slaďoučké fíky se zmrzlinou.
JAK SPRÁVNĚ GRILOVAT?
1. Pokud si maso na gril sami krájíte, pamatujte, že nutně neplatí čím vyšší, tím lepší. Ideální tloušťka je okolo dvou centimetrů, jinak hrozí, že se maso nepropeče.
2. Marinády nemusí být mnoho! Maso se v ní nemusí »koupat«, stačí, když ho pouze potřete z obou stran. Přebytečná marináda se totiž při grilování spálí.
3. U marinování masa většinou platí čím déle, tím lépe. Není-li v receptu uvedeno jinak, klidně si maso naložte den předem.
4. Dbejte, aby gril byl dostatečně rozpálený. U grilu na dřevěné uhlí by uhlíky měly mít šedavou barvu. Že je gril připraven, poznáte i podle toho, že maso při položení na rošt zasyčí.
5. Pro správné grilování je důležité vybavit se správným nářadím. Rovnou zapomeňte na vidličku! Když s ní totiž maso propíchnete, vyteče z něj šťáva. Na obracení si pořiďte kuchyňské kleště.
4 SKVĚLÉ MARINÁDY:
Provensálská s citronem
POTŘEBUJETE:
✔ 4 lžíce olivového oleje
✔ 2 lžíce citronové šťávy
✔ 1 cibuli
✔ 1 lžíci provensálského koření
✔ sůl
✔ mletý pepř
V misce vyšleháme olej s citronovou šťávou, ochutíme solí, pepřem a provensálským kořením. Přidáme najemno nasekanou cibulku a promícháme. Necháme v lednici odležet. Marináda je vhodná na ryby a kuřecí maso.
Medová s kari
POTŘEBUJETE:
✔ 4 lžíce kari koření
✔ 2 lžíce tekutého medu
✔ 2 žloutky
✔ 8 lžic oleje
✔ sůl
✔ mletý pepř
✔ 2 lžíce strouhaného zázvoru
Kari koření, med, žloutky a olej důkladně promícháme. Přidáme zázvor a podle chuti sůl a pepř. Znovu promícháme. Používáme na marinování drůbežího a jehněčího masa.
Hořčičná s pivem
POTŘEBUJETE:
✔ 4 lžíce kari koření
✔ 4 lžíce plnotučné hořčice
✔ 1 lžíci hořčičných semínek
✔ 100 ml tmavého piva
✔ 2 – 3 lžíce medu
✔ sůl
✔ mletý pepř
V pivě pečlivě rozmícháme hořčici a semínka, pak postupně přidáváme med. Podle chuti osolíme a opepříme. Tato marináda se hodí na vepřové maso.
Pivní s česnekem
POTŘEBUJETE:
✔ 300 ml tmavého piva
✔ 2 lžíce kečupu
✔ 2 lžíce sójové omáčky
✔ 2 stroužky česneku
✔ 1 lžíci nasekaného tymiánu a rozmarýnu
V misce smícháme kečup, sójovou omáčku, rozmačkaný česnek a bylinky. Zalijeme pivem a důkladně promícháme. Marináda je vhodná na vepřové i hovězí maso.