Dva skvělé tipy do kuchyně: Domácí bazalkový olej a skořicový sirup!

Bazalkovým olejem můžete zalévat zeleninové saláty. Skořicový sirup se zase skvěle hodí do kaší, na palačinky i do jogurtu...
BAZALKOVÝ OLEJ
Potřebujete: 500 ml kvalitního panenského oleje, 4 svazky bazalky
1. Olej a bazalku rozmixujeme v mixéru. Dáme do kastrůlku a na mírném plameni přivedeme k varu. Povaříme asi 1 minutu, ihned odstavíme a necháme vychladnout.
2. Scedíme přes jemný cedník nebo přes hrubé plátýnko. Naplníme do čisté sklenice s uzávěrem. Skladujeme v lednici. Olej skvěle dochutí pokrmy.
SKOŘICOVÝ SIRUP
Potřebujete: 1 lžička skořice, 200 g cukru, 100 ml vody
1. Do hrnce s 200 ml vody dáme skořici a cukr. Přivedeme k varu a směs svaříme během asi 8 minut na sirup. Hotový sirup přelijeme do dobře uzavřené sklenice, necháme vychladnout a skladujeme v lednici.
2. Sirup využijeme k ochucení krupičné kaše, palačinek nebo müsli.