Nejlepší na žízeň? Voda se sirupy z květů a bylin...

Prázdniny a doba dovolených končí. Jen vzpomínat na rozkvetlé louky a zahrady plné vonících bylin nemusíte. Zvlášť pokud rádi pijete šťávy a limonády. Jak na to? Zkuste kupované »limči«, u kterých nikdy nevíte, z čeho je výrobce namíchal, nahradit domácími sirupy.
Řešení na skvělé osvěžení nejen v parných dech má královna marmelád Jozefína Růžičková (43). Připravuje sirupy výhradně z plodů ze své zahrady a od osvědčených soukromých pěstitelů. Hitem jsou sirupy z jedlých květů, například z lístků růží či levandule, a bylin jako máta, meduňka.
„Výroba domácích sirupů není složitá. Jsou navíc mnohem zdravější než přeslazené kupované limonády plné konzervantů. A jak jinak nalákat děti na dodržování pitného režimu než na nápoje, které jim chutnají,“ poznamenala Jozefína s tím, že když potomky do přípravy zapojíte, oblíbí si je dvojnásob.
V těchto dnech zpracovává květy levandule. „Bylinky jsou v kurzu. Ale pozor, chce to něco o nich vědět. Z některých sirupy nevoní. Kvůli tomu je nedělám třeba ze šalvěje či sedmikrásek. Zato mám oblíbenou právě mátu, meduňku, ale i mateřídoušku i oregano,“ dodala.
Levandulový sirup s citronem podle Jozefíny
POSTUP: Do litru převařené a vychlazené vody vymačkáme šťávu z jednoho citronu. Přelijeme s ní květy levandule a necháme do druhého dne macerovat. Vodu slijeme, květy, v nichž je nejvíce chutě a barvy, řádně vymačkáme. Tekutinu zvážíme a přisypeme do ní cukr krystal v poměru na kilo tekutiny půl kila cukru, může být i třtinový (ten však může jemnou vůni a chuť některých bylinek zastřít).
Nalijeme do čistých lahví a sterilizujeme 20 minut při 80 °C v troubě nebo zavařovacím hrnci. Sklenice zchladíme, zavřený sirup vydrží bez problémů do sklizně v příštím roce.
Rady a vychytávky
*Používejte výhradně převařenou vodu a dodržujte důkladnou sterilizaci nádob.
*Pokud použijete citron i s kůrou, tak vyberte bio.
*Kdo má rád výraznější chuť sirupu, může byliny a květy macerovat dva dny v chladu při stálé teplotě.
*Při slévání tekutiny je třeba květy, nať či listy pořádně vymačkat rukou. Je v nich nejvíce vonných látek.
*Květy je nejlepší sbírat za teplého a slunného dne, kdy nejvíce voní.
Jak servírovat?
V osvěžujících letních nápojích by neměl chybět čerstvý citron. Do sirupu s vodou je vhodné ho ještě přidat stejně jako kousky sezonního ovoce či bylin. Vypadá to hezky, a ještě to náramně chutná. „Někdy si nechávám bylinky zmrazit do ledových kostek. Například zmrazené kousky rakytníkové šťávy jsou v drincích vynikající,“ doporučila Jozefína.
Víte, že...
...Jozefíně Růžičkové se přezdívá královna marmelád? Její marmelády vítězí v mezinárodních soutěžích a ve Velké Británii se prodávají i v prestižním obchodě v Londýně, kde nakupuje královská rodina.