Provence rozkvetla pod Řípem | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Provence rozkvetla pod Řípem

Anna Nová Kučerová v lánech své levandule.
Anna Nová Kučerová v lánech své levandule. (Foto Aha! – Tonda Tran)

Praotec Čech by se asi divil. Malá Provence – francouzský venkov s levandulovými plantážemi – v těchto dnech omamně voní a okouzluje modrofialovými tóny barvy pod horou Říp v Židovicích na Ústecku. Pro radost si farmu založili Anna Nová Kučerová (39) s manželem Petrem.

Levandulový ráj na rodinné farmě je právě v plném květu a láká nenasytné čmeláky a motýly. Proč právě tady levandule? „Bylo to momentální rozhodnutí, když jsme zakládali zahradu. Jsme tu ve srážkovém stínu, je tu teplé a suché podnebí, podloží samá opuka a kámen,“ vysvětluje Anna, která pracuje jako ekonomka. Její muž je archeolog. První levandule tu zasadili v roce 2007. Plíživě se voňavé rostlinky rozšířily až na plochu kolem půl hektaru. „Stále pracujeme ve svých profesích. Levandule je náš koníček, který narostl o něco víc,“ usmívá se. Rodina vše obhospodařuje sama, ručně, bez chemie, ale s velkou láskou. „Nejde nám o velikost, ale o pestrost. Máme tu více než dvacet kultivarů, od bílých přes modré až po tmavě fialové z Ameriky, Kanady, Francie, Chorvatska, Nového Zélandu, Bulharska, Rumunska,“ říká Anna.



Začali sklizeň
Nyní během dvou až tří týdnů čeká rodinu voňavá sklizeň pomocí zahradnických nůžek a speciálních srpů. Po zbývající část roku přijde ke slovu levandulová »alchymie«. „Vyrábíme hlavně voňavé kytky a polštářky, ale baví nás vymýšlet i jiné výrobky. Například mýdla, kosmetiku, svíčky, ale i džemy, sirupy, čokoládu, do které je ideální levandule bílá. Máme také bylinkové bonbony a letošní novinkou je levandulový cider,“ říká Anna.  

Víte, že...
...když kvete levandule, je čas na zahradní slavnost, tedy den otevřených dveří? Farma bude přístupná 1. a 5. července.

Voní i chutná
Nejčastěji se levandule uplatňuje ve sladké kuchyni, ale podle Anny je zajímavá i například v grilovací směsi. Ideální je zejména ve sladko-slaných pokrmech, jako je třeba maso na medu. Ozvláštní polévky, hlavně zeleninové nebo ovocné, či saláty. Použít ji lze sušenou i čerstvou, ale pozor na množství. Dáte-li jí příliš, může být pro někoho hořká. Nápady, jak s levandulí vařit, shrnula Anna v levandulové kuchařce.

Víte, že...
...když kvete levandule, je čas na zahradní slavnost, tedy den otevřených dveří? Farma bude přístupná 1. a 5. července.

Léčí
*Levandule snižuje krevní tlak.
*Levandulová silice je dobrou zbraní proti bakteriím, plísním a virům.
*Hojí poranění, uleví při poštípání hmyzem.
*Zklidňuje rozbouřené nervy.

Déšť a zima nekončí
Občas sluníčko, občas mrak a přeháňky, tak bude až do víkendu. Na čtvrtek Český hydrometeorologický ústav dokonce vydal varování před vydatným deštěm. Spadnout může až 40 mm srážek, tedy 40 litrů vody na metr čtvereční. A teploty se budou pohybovat do 22 °C. Díky ochlazení se ale prodlouží třeba doba kvetení levandulí. Na slunečno a 25 až 26 °C se můžeme těšit v sobotu a neděli. Pak se začne oteplovat ještě víc.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.